Bleckblåsinstrument

Elev som spelar trumpet.

Brass- eller bleckblåsinstrumenten som de också kallas för, är instrument som oftast är gjorda av mässing. Hos oss kan du välja mellan valthorn, trumpet, trombon, eufonium och tuba.

När du spelar ett bläckblåsinstrument formar du ljudet med dina läppar och så förstärker instrumentet ljudet och gör det vackert. 

Som brasselev på kulturskolan har du möjlighet att spela i blåsorkester. 

Trumpet

Trumpeten har tre ventiler som man trycker på för att få olika toner. Man kan både spela väldigt starkt och riktigt svagt på trumpeten. Den passar att användas både inom klassisk musik, jazz, soul, pop och rock.

Valthorn

Valthornet kallas ofta bara för horn och är ett mycket viktigt instrument i orkestrar. Det är ofta hjältetemat i filmer och spel spelas av just valthornet.

Trombon

Trombonen har ett så kallat drag som blir längre om man drar ut det. På så vis bildar man olika toner. Trombonen har ett brett register och kan spela både mörka, djupa toner och väldigt ljusa. Trombon är ett vanligt instrument i klassiska orkestrar men används också inom jazz, pop och rock.

Eufonium

Eufonium spelar i samma tonregister som trombonen men har en rundare klang. Euphonium är en del av tubafamiljen och är mindre än en tuba.

Tuba

Tuban, även kallad bastuba, är brassfamiljens basröst och det vanligaste instrumentet i tubafamiljen. Det finns små tubor man kan börja spela på om man är liten.