Resan för framtidens ledare i Tibro och Karlsborg har startats

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Deltagare i Framtidens ledare tillsammans med  kommunchefer i Tibro och Karlsborgs kommun framför Forsviks bruk

26 september 2024

Kommun och politik

I förra veckan var det uppstart för Framtidens ledare, ett introduktionsprogram till ledarskap för medarbetare, som idag inte har en chefsroll, i Tibro och Karlsborgs kommuner. 15 deltagare kommer under programmets gång att utvecklas, få verktyg och en djupare förståelse för ledarskap.

För oss är det viktigt att ge våra medarbetare bra förutsättningar och också kunna utvecklas samtidigt som vi skapar goda förutsättningar för vår ledarförsörjning. Därför har vi tagit fram det här programmet tillsammans med Karlsborgs kommun. Det finns ett stort intresse för programmet och det är väldigt roligt att se att flera av de som tidigare har genomfört programmet nu har gått vidare till olika chefsroller i våra verksamheter, säger Ulrika Wennerkull, HR-chef i Tibro kommun.

Programmet är öppet för alla medarbetare i de två kommunerna att söka. Kravet är att man ska ha en fast anställning och ha ett intresse för ledarskapsfrågor och vilja utvecklas. Det är fjärde gången som programmet genomförs, denna gång med ett något annorlunda upplägg än tidigare år.

Vi har utvecklat programmet något nu med ett tydligt fokus där utveckling av det egna ledarskapet och förståelse för olika grupprocesser varvas med lokal förankring och en kompetenshöjning kopplat till just ledarskap inom offentlig verksamhet, säger Sara Hedberg, HR-chef Karlsborgs kommun.

Uppstart med kommunchefernas syn på ledarskap

Vid torsdagens uppstart samlades de 15 deltagarna vid Forsviks bruk i Karlsborg, där de fick inleda med att lära känna varandra och få en introduktion till programmet. På plats fanns också Gustav Olofsson, kommunchef Tibro och Kajsa Eriksson Larsson, kommunchef Karlsborg. De båda kommuncheferna betonar vikten av att satsa på de befintliga medarbetarna och även kunna öppna för möjligheter att man kan jobba som ledare i de båda kommunerna.

Det är viktigt att det finns möjligheter att växa i den kommun man arbetar i. Och när vi gör det här tillsammans öppnar vi också tydligare för möjligheten att pendla mellan kommunerna, säger Kajsa Eriksson Larsson, kommunchef i Karlsborg.

Även Gustav Olofsson ser fördelar med att satsa på medarbetarna.

Det här är en viktig del i vår kompetensförsörjning framåt, säger Gustav Olofsson.

Det första tillfället inleddes med att deltagarna fick lära känna varandra och de fick också möjlighet att fråga ut de båda kommuncheferna om deras syn på ledarskap och vilka egenskaper en ledare bör ha.

I ledarskapet tycker jag att det är viktigt med självkänsla, att man känner sig själv och att man är prestigelös. Man måste vara tydlig, kunna ställa krav men också vara bra på att lyssna in, säger Kajsa Eriksson Larsson.

Som ledare bygger man ett lag. Jag tycker det är viktigt att laget består av olika spelare med olika egenskaper. Det är i friktionen som bra saker uppstår. Det kan tyckas bekvämt att omge sig med sådana som är lik en själv men det driver inte en organisation framåt, säger Gustav Olofsson.

Höga förväntningar från deltagarna

Lisa Hallin arbetar som lärare på Strandskolan i Karlsborg och är en av deltagarna som nu ser fram emot fortsättningen på programmet.

Jag har massor av förväntningar, jag vill lära mig mycket och kunna använda det i den roll jag har nu men också i framtiden. Jag gillar att vi här kommer från olika verksamheter, jag tror det blir en bättre diskussion då än om vi alla hade jobbat med ungefär samma sak, säger Lisa Hallin. 

Eftermiddagen avslutades med några råd till deltagarna i deras fortsatta ledarskapsresa.

Härma inte någon, men ta inspiration från de ni tycker är bra ledare. Och fundera också på vilka chefer ni har haft som ni kanske inte har uppskattat, det blir en tydlig inriktning på vad man inte ska göra, säger Gustav Olofsson.

Framtidens ledare genomförs under hösten 2024 och våren 2025. Deltagarna träffas under totalt 13 tillfällen, vissa av dessa är dagar då de får skugga en befintlig chef för att se hur arbetet går till i vardagen. Den 5 juni avslutas programmet.