En vecka fri från våld

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kvinna som sitter framåtböjd med händerna mot pannan.

1 november 2023

Trygghet och säkerhet, Ung i Tibro, Fågelvikskolan

Den 17-26 november sätts det extra fokus på det viktiga förebyggande arbetet mot våld som var och en av oss kan vara en del av. Torsdagen den 23 november arrangerar Tibro kommun en öppen digital föreläsning om våld i nära relationer. Fredagen den 24 november kan du träffa representanter från Tibro kommun på Lilla Torget.

En vecka fri från våld genomförs årligen på initiativ av organisationerna Unizon och MÄN med stöd av organisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Jämställdhetsmyndigheten. Huvudfokus i den nationella kampanjveckan ligger på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld mot kvinnor och flickor. 

Samverkan i Skaraborg

I Skaraborg genomförs kampanjen av Samordningsförbundet Skaraborg, Utväg Skaraborg, Västra Götalandsregionens enhet för Folkhälsa och social hållbarhet Skaraborg, Kvinnohuset Tranan, Kvinnojouren Linnéan, Länsstyrelsen Västra Götaland i samarbete med intresserade kommuner. 

I Tibro är det Tibro kommun i samarbete med polisen, Tibrobyggen, Utväg Skaraborg och Kvinnohuset Tranan som ansvarar för genomförandet av kampanjveckan. 

Gratis föreläsning och dialogmaterial

I Skaraborg är syftet med veckan att främja det förebyggande arbetet mot våld som var och en av oss kan vara en del av, som individer, arbetsgrupper, idrottslag med flera. Vi kan alla göra skillnad.

Föreläsning om våld i nära relationer

Torsdagen den 23 november kl. 14-16 arrangerar Tibro kommun en öppen digital föreläsning om våld i nära relationer med Linn Moser Hällen, socionom, handledare och författare specialiserad på våld.

Föreläsningen ger grundläggande kunskaper om olika våldstyper, våldets konsekvenser, hur du kan uppmärksamma att våld sker och vilket stöd som finns att få. Den är gratis och tillgänglig för dig som bor och arbetar Tibro kommun eller i Skaraborg. 

Material för dialog på ditt arbete

Samordningsförbundet Skaraborg har sammanställt ett enkelt dialogmaterial som bygger på den befintliga kortfilmen ”En tillvaro fri från våld” och samtalsfrågor. Materialet är gratis och du samlar själv valfri arbetsgrupp under vecka 47, då ni ser på filmen och diskuterar i grupp. 

Huskurage och våldsprat

Under veckan drar Tibrobyggen, Tibro kommun och Kvinnohuset Tranan i gång sitt arbete med Huskurage, en metod som bygger på att alla som bor i ett flerfamiljshus ska veta hur de kan agera om de misstänker att någon utsätts för våld i hemmet. Huskurage innebär att du som granne kan stoppa pågående våld med en dörrknackning och ett telefonsamtal.

Ställ frågor om våld på Lilla Torget

Fredagen den 24 november kl. 10.40-12.00 finns det även möjlighet att prata med representanter för Tibro kommun på Lilla Torget.

Kontakta socialförvaltningen

Är du utsatt för våld, upplever våld eller utövar våld, så kan du söka stöd hos Tibro kommuns socialförvaltning. Det finns även flera organisationer som erbjuder stöd för våldsutsatta.