Fakta och myter om självmord

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Föreläsningar om svåra frågor

17 november 2022

Folkhälsa

Våga fråga – tre föreläsningar om hur du kan agera om du misstänker att någon i din närhet har det svårt. Första föreläsningen 29 nov. Livsviktiga snack – rusta ditt barn för livet! är två föreläsningar om hur du kan prata med barn och unga om deras mående. Första föreläsningen 5 dec.

Varje år tar nära 1 500 personer sitt liv. Det är fyra om dagen. Men självmord går att förebygga! I föreläsningen "Våga fråga" får du lära dig hur du kan agera när du misstänker att någon i din närhet har det svårt.

”Våga fråga” går igenom fakta och myter om självmord, hur man identifierar varningstecken på psykisk ohälsa och hur man stöttar någon som mår dåligt. Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra - det kan rädda liv. Materialet har tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, läkare och forskare.

Denna digitala föreläsning riktar sig till organisationer, kommuner och företag eller dig som är intresserad. Föreläsningen är 1 timme med efterföljande 30 minuters frågestund. Ingen förkunskap krävs.

Det finns tre tider att välja bland: Tisdag 29 november kl 18.00-19.30, onsdag 25 januari kl10.00-11.30 eller onsdag 25 januari kl18.00-19.30. Ingen anmälan behövs.

Länk till föreläsningen.

Vill du som förälder eller annan vuxen med en 9–12 åring i din närhet få kunskap om hur du kan prata med barn och unga om deras mående. Då finns kanske svaret i en kostnadsfri digital föreläsning, öppet för alla intresserade.

Forskningen visar att förmågan att uttrycka hur man mår och känner, tillsammans med en god relation till en förälder eller annan närstående vuxen, är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som finns i livet.

Föreläsningen innehåller bland annat information om skyddsfaktorer, psykiska besvär, barns utveckling, verktyg för samtal med barn samt praktiska övningar.

Materialet är helt baserat på boken Livsviktiga snack, som tagits fram i samarbete med psykologer, psykiatrer, kuratorer, läkare och forskare.

Föreläsningen Livsviktiga snack – rusta ditt barn för livet! är 80 minuter lång inklusive efterföljande frågestund. Ingen förkunskap krävs. Alla som är intresserade är välkomna! Måndag 5 december eller torsdag 26 januari kl 18.00-19.30. Ingen anmälan behövs.

Länk till föreläsningen.