Fågelviksbygget fortskrider som planerat

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

9 juli 2022

Barnomsorg och utbildning, Byggnation, boende och miljöskydd, Nyboskolan, Fågelviksbygget

Ombyggnationen av Fågelvikskolan till högstadium fortskrider som planerat. Följ med på en rundtur i skolan och hör Skanskas arbetsledare Emil Nilsson och Tibro kommuns projektledare Samuel Willner berätta vad som gjorts under våren 2022 och vad som är på gång till hösten.

Ombyggnationen av Fågelvikskolan genomförs i fem etapper. Först byggs NO-salarna på plan 2 om, därefter renoveras resterande delen av plan 2 och slutligen sker ombyggnationen av entréplanet. 

Rivningen av innerväggar och befintliga installationer på plan 2 startade i slutet av mars och var klar i början av juni. Nya väggar började sättas upp i NO-delen i slutet av april och i början av juni var alla väggar på plats där. Arbetet med innerväggarna på plan 2 väntas färdigställas i början av juli, före semesteruppehållet. Installationen av el, ventilationsutrustning och VVS-rör pågår.

Vi har försökt behålla så mycket av de befintliga väggarna som möjligt. Vi sparar så mycket som fungerar att ha kvar, berättar Emil Nilsson. Han fortsätter: 

Egentligen är det bara toalettgrupper och lite småsaker i mittskeppet på skolan som vi har kvar att åtgärda på andra våningen. Vi har väntat med toalettgrupperna för att rörmokaren ska hinna dra fram sina rör och slangar och dylikt innan vi sätter igen väggarna, betonar han.

Rivning och innerväggar på plan 1 

Rivningen av väggar och befintliga installationer är klar i den norra delen på plan 1. Där håller nu Skanskas snickare på att sätta upp nya väggar i lokalerna som ska inrymma särskolan, resursenheten och elevhälsan samt rektorsexpeditionen och lärararbetsrum.

Elevtorg vid skolgårdsentrén

Rivningen är även klar i det stora torget, som blir det första eleverna möter när de kommer in i skolan från skolgården hösten 2023. I anslutning till den här torgytan kommer även den blivande restaurangen och storköket att finnas.

"Storköket är i princip oförändrat. Det blir bara byte av golv och lite ny färg på väggarna", konstaterar Emil och Samuel.

Bild- och slöjdateljéer och fritidsgård

Rivningsarbetena i etapp 4, som genomförs i den delen av skolan som ska inrymma bild- och slöjdateljéer, hemkunskapssalar och den nya fritidsgården, väntas vara klara före semestern.

Bra flyt på arbetet

Samuel och Emil pratar om det aktuella läget. Emil konstaterar att ombyggnationen går som planerat:

Rivningen går till och med lite bättre än vad vi hade tänkt oss. Det flyter på väldigt bra. Generellt i övrigt flyter arbetena på enligt plan, konstaterar han.

Invändig målning och fönsterbyten

I höst står bland annat invändig målning, fönsterbyten och byte av takpapp på agendan. Fönsterbyten och liknande behöver genomföras samtidigt som varje specifik del av skolan renoveras invändigt. Om allt går som planerat ska skolans alla cirka 500 fönster bytas ut under året.

Den invändiga målningen kommer att starta under sensommaren, liksom byte av fönster på plan 2, klarlägger Emil. Han fortsätter:

Under sommaren och hösten kommer all befintlig takpapp att ersättas med ny, det kommer att genomföras en del plåtarbete och alla nedstigningsluckor ska bytas, framhåller han.