Utökat avfallssamarbete i Skaraborg

Telefon
0500-49 81 85

E-post
info@avfallskaraborg.se

Besöksadress
Rådmansgatan 26
541 45 Skövde

Postadress
Avfall & Återvinning Skaraborg
541 83 Skövde

På återvinningen

23 november 2021

Byggnation, boende och miljöskydd, Trafik och teknisk service

Samarbetet kring avfallshantering i Skaraborg utökas. Vid årsskiftet blir kommunerna Essunga, Grästorp, Götene och Vara medlemmar i kommunalförbundet och i samband med det byter Avfallshantering Östra Skaraborg, AÖS, namn till Avfall & Återvinning Skaraborg.

Avfallshantering Östra Skaraborg, AÖS, är ett kommunalförbund med ansvar för insamling och behandling av hushållsavfall. AÖS bildades den 1 januari 2000 och består i nuläget av medlemskommunerna Hjo, Tibro, Karlsborg, Skövde, Töreboda, Falköping, Skara, Gullspång och Mariestad. När Essunga, Grästorp, Götene och Vara ansluter vid årsskiftet kommer kommunalförbundet att bestå av 13 medlemskommuner.

Stordriftsfördelar

Det finns fördelar i att driva avfallsverksamheten gemensamt. Framför allt handlar det om att säkra en hållbar avfallshantering för framtiden med lagändringar om skärpta återvinningskrav som en del av EU:s avfallsdirektiv.

Genom en samlad avfallsorganisation blir avfallshanteringen i Skaraborg även mer kostnadseffektiv och det blir enklare att kunna bibehålla en hög kompetens och service inom området och att jobba offensivt med teknikutveckling och hållbarhetsinsatser.