Lena Johansson blev årets boendechef

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

16 september 2020

Omsorg och stöd

Bonargårdens enhetschef Lena Johansson är årets boendechef i Sverige. När restaurangguiden White Guide igår korade de bästa offentliga måltiderna i Sverige var Lena en av vinnarna. Hon uppmärksammas för sitt målmedvetna arbete med att skapa trivsamma måltidsmiljöer och bygga upp en måltidsverksamhet, som är helt integrerad i det dagliga vård- och omsorgsarbetet på enheten.

Tisdagen den 15 september genomfördes den åttonde upplagan av måltidstävlingen White Guide Junior/Senior som ett digitalt event. Inför eventet hade över 250 förskolor, skolor och äldreboenden bedömts av den väl ansedda restaurangguidens jury. Tävlingen arrangeras årligen för att uppmärksamma god måltidskultur och bra mat i förskolor, skolor och seniorboenden i Sverige. 

Bonargården var i år nominerade i två kategorier, Årets boendechef och Årets seniormåltid. Enhetschefen Lena Johansson var en av fem nominerade i kategorin "Årets boendechef", ett pris som "går till en person som med kunskap, fokus och envishet förmår integrera måltiderna i helhetsupplevelsen - och som inser att god mat kan vara en central del i vården och omsorgen."

Andra gången gillt för Lena

Det blev andra gången gillt för Lena. Förra året hamnade hon på en hedrande tredjeplats, nu får hon kliva högst upp på prispallen och ta emot utmärkelsen Årets boendechef med motiveringen: "En boendechef som är tillräckligt erfaren för att våga tänka nytt, och som förstått att gemenskapen kring måltiden spelar minst lika stor roll som själva maten."

Glädje och hyllningar på Bonargården

Det jublades ordentligt bland både boende och personal på Bonargården när det stod klart att Lena vunnit utmärkelsen. Personalen inledde dagen med att uppvakta Lena med både blommor och alkoholfritt "bubbel".

- Man blir ju stolt över att ha en chef som får en så fin utmärkelse, säger Linda Henriksson som är en av dem som arbetar på enheten.

- Lena är verkligen värd det fina priset och mycket mer, berömmer Valborg Persson som bor på Bonargården.

- Det är ett väldigt fint pris och vi är stolta över att Lena fått det. Hon är underbar, instämmer Svea Johansson, även hon boende på äldreboendet.

Prisar personalen - och de boende

White Guide Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helhetsupplevelsen när det gäller mat inom äldreomsorgen. Juryn, som har besökt Bonargården, har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna. 

Lena Johansson är stolt över utmärkelsen och tycker att det är hedrande att hon har uppmärksammats på det sätt som skett genom White Guide-nomineringen. Hon är dock mån om att lyfta fram både medarbetare och boende i sammanhanget.

- Jag är jätteglad för priset, men jag hade inte kunnat åstadkomma det vi gjort ensam. Alla bidrar på sitt sätt, både boende och personal. Jag har duktiga medarbetare som jag har fullt förtroende för. Det är de som har skapat härliga måltidsupplevelser tillsammans med de boende, fastslår Lena.

Lena kommer att få ta emot priset vid en prisutdelningsceremoni i Malmö den 1 oktober. Hon tar emot priset tillsammans med måltidsutvecklaren Anna Johansson.