Emilia och Olivier skapar draghandtag med bildhuggerier till Baggeboskolan

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

29 maj 2020

Kultur, fritid och idrott, Baggeboskolan

Bildhuggarna Emilia Lehrgrafven och Olivier Lando Trottein har fått uppdraget att utforma draghandtag med bildhuggerier till Baggeboskolan. Varje gång elever, personal och besökare öppnar dörrarna till den nya skolan kommer de att mötas av detaljrika motiv från olika kulturer och tidsepoker och motiv med koppling till Tibros historia, noggrant urskurna i två meter långa trästycken i lönn.

Bildhuggarna Emilia Lehrgrafvens och Olivier Lando Trotteins gemensamma mål är att deras bildhuggarkonst inte bara ska vara dekorativ utan också tankeväckande.

– Vi hoppas att draghandtagen ska väcka nyfikenhet hos både barn och vuxna, både för motiven i sig och för den starka bildhuggartraditionen som finns här i Tibro, säger Emilia.

Precisionskrävande hantverksarbete

Emilia och Olivier har precis påbörjat det precisionskrävande arbetet med att skära ut och hugga fram de första motiven i draghandtagen. De har ett digert arbete framför sig. Varje handtag beräknas ta drygt 100 timmar att skapa.

– Vi vet vad vi ska göra fram till den första veckan i augusti, konstaterar Emilia. Det är en stor utmaning för oss, inte minst tidsmässigt, men det ska bli SÅ roligt.

– Vi kommer lägga ner vår själ i handtagen, fastslår Olivier.

Fick uppdraget i februari

Från början var det tänkt att elever på Tibro Hantverksakademi skulle ha formgett och tillverkat draghandtagen, som en del i uppdraget att ansvara för den konstnärliga utsmyckningen av Baggeboskolan.

Emilia, som tidigare var lärare på Hantverksakademin, och hennes tidigare elev Olivier, blev ombedda att ta fram ett designförslag först i slutet av februari i år. När de fick klartecken för sin idé några veckor senare började de skapa detaljerade skisser av varje draghandtag, skisser som nyligen godkändes.

Fem tidsepoker på tio draghandtag

Baggeboskolan har fem entréer och varje entré kommer att prydas av ett par draghandtag som präglas av ett gemensamt tema.

– En bärande tanke har varit att lyfta fram olika kulturer och tidsepoker med hjälp av symboler, arkitektoniska detaljer och ornamentik som vi blivit inspirerade av, berättar Olivier.

– Vi ville skapa ett detaljrikt konstnärligt uttryck som skulle bli en spännande kontrast till den stilrena, strama stilen som kännetecknar Baggeboskolan. Sedan finns det även en pedagogisk tanke med bildhuggerierna. Vi ville använda oss av motiv och teman som väcker nyfikenhet och som kan få både barn och vuxna att vilja lära sig mer om både världshistorien och Tibros historia, framhåller Emilia.

Hyllning till lokal hantverkstradition

De tio draghandtagen är även tänkta att vara en hyllning till det hantverksmässiga bildhuggeriet, som varit en viktig del av den lokala hantverkstraditionen i Tibro.

– Varje handtag är unikt. Vi har velat lyfta fram bildhuggerihantverket på ett nytt sätt och få det att leva vidare, vid sidan av det mer industriella bildhuggeriet, avslutar Olivier.