Visning av Baggeboskolans toppmoderna kök

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

11 juni 2020

Barnomsorg och utbildning, Trafik och teknisk service, Baggeboskolan

Första veckan i augusti tas Baggeboskolans toppmoderna kök i bruk. I köket ska tre kockar och ett köksbiträde laga och servera både frukost, lunch och mellanmål till eleverna på den nya skolan. Följ med på en filmad rundvandring med kocken Mia Fogelström och enhetschefen Niclas Elwing-Saxius.

Köket på Baggeboskolan har utformats på ett sätt som gör det lättarbetat utifrån de krav som ställs på hygien och antalet portioner som ska lagas i det varje vardag. Förutsättningarna för att laga riktigt god mat finns i det nya köket som är utrustat med modern köksutrustning, som ugnar, stora grytor, spisar, en bakmaskin och en VCC, en VarioCockingCenter, som är ett kombinerat stekbord, gryta och fritös. Det finns rejäla ytor för personalen och gott om plats för att servera flera rätter.

Har fått utforma köket

- Köket blir jättebra. Ofta brukar vi få ta de ytorna som blir över i en byggnad. Här har vi varit delaktiga i utformningen av storköket från början,  fastslår Niclas Elwing Saxius, som är enhetschef på Tibro kommuns måltidsavdelning. 

- Vi kommer att laga all mat från grunden, inflikar kocken Mia Fogelström, som är huvudansvarig för det nya köket.

Medveten överkapacitet

Niclas klarlägger att det finns en viss överkapacitet i köket, vilket är ett medvetet val. 

- Vi kan lätt laga minst 700 portioner mat även om skolan är byggd för 540 elever. Tanken med beslutet att ha tre kockar i Baggeboköket är att de även ska täcka upp vid sjukfrånvaro i sin köksgrupp, där förskolorna Sprattelbo och Ängen och äldreboendet Bäckliden ingår. På det sättet säkerställer vi måltidsavdelningens kompetens vid sjukfrånvaro, förklarar han.

Stort serveringsrum med tre serveringsytor

Eleverna kommer att få ta maten själva i ett stort serveringsrum, som har tre olika serveringsytor. Två av ytorna är till för den vanliga skolmaten medan det kommer att serveras specialkost och vegetariska alternativ vid den tredje ytan. Kökspersonalen kommer att baka eget bröd varje dag.

- Vi kommer att baka bröd till både frukost och mellanmål varje dag och de dagar som vi serverar soppa, så bakar vi bröd till hela skolan, berättar Mia.

Tre matsalar

Det finns tre matsalar, som ligger i direkt anslutning till köket: en stor matsal, en tyst matsal för elever som behöver lugn och ro och en bistro, som även kommer att användas efter skoltid i samband med matcher och andra aktiviteter i idrottshallen.

- Bistron kommer att användas som matsal på skoltid, klarlägger Mia. 

Köket ska utrustas

Även om det fortfarande är nästan två månader tills köket tas i bruk, så finns det en hel del för köksansvariga Mia att ordna med.

- Först ska vi beställa alla inventarier som behövs i köket, tallrikar, bestick, glas, bleck och skärbrädor, knivar och bunkar. Sedan kommer vi att beställa torrvaror och när skolstarten närmar sig så ska även färskvaror köpas in, berättar hon.

Ser fram emot skolstarten

Mia ser fram emot skolstarten. Hon och kollegorna kommer att börja laga mat i köket i lite mindre skala under vecka 32 och veckan därpå, under andra veckan i augusti, så är köket i full gång.

- Det känns jättespännande att få ta det här nya köket i drift. Jag är jätteglad och stolt över att få ansvaret för det. Jag har jättebra medarbetare. Vi kommer att fixa det här jättebra, säger hon med tillförsikt.

I filmen visar Mia och Niclas produktionsköket, serveringsrummet, de tre matsalarna och diskrummet, där kökspersonalen kommer att turas om att arbeta.