Cykelklubben har anlagt ny teknikbana på Rankås

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

26 november 2019

Kultur, fritid och idrott

Under sommaren och hösten har medlemmar i Tibro Cykelklubb anlagt en teknikbana 300 meter öster om Rankåsstugan. Tanken är att banan, som är en så kallad pumptrack, ska bli navet i en ny samlingsplats för alla som cyklar i Rankåsterrängen.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har anslagit 86 000 kronor i så kallat LONA-bidrag till utvecklingen av Rankåsområdet. LONA är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. I Tibro har projektet genomförts av Tibro kommun i samverkan med ideellt arbetande medlemmar i Tibro Orienteringsklubb och Tibro Cykelklubb.

– Det här är den sista delen av den lokala naturvårdssatsningen som vi genomfört på Rankås under 2018 och 2019 med bidrag från Länsstyrelsen, framhåller fritidskonsulenten Tobias Ekman på Tibro kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

Vill locka fler till Rankås

– Innan vi drog igång den här satsningen letade vi medvetet efter projekt som skulle bidra till att vi kan öppna upp Rankåsområdet för en större målgrupp. Det var naturligt för oss att kontakta cykelklubben eftersom de bedriver verksamhet där, klarlägger Tobias.

Den nu färdiga teknikbanan skulle ha sett dagens ljus redan förra året, men arbetet fick skjutas fram på grund av den extremt varma och torra sommaren 2018 och den cykeltävling som cykelklubben arrangerade i våras.

Samlingsplats för cyklister

– Vi hoppas att pumptracken ska bli en naturlig samlingspunkt för barn och ungdomar före våra träningar och att vi på sikt kan skapa ett naturligt samlingsställe med grillplats, bänkar och vindskydd där, säger Espen Blikstad, som varit huvudansvarig för anläggandet av den nya banan.

Espen och Tobias är överens om att det skulle vara en fördel om alla MTB-spår på Rankås skulle kunna utgå från området runt den nya teknikbanan. Något de hoppas ska kunna bli verklighet på några års sikt. Ett första steg i den riktningen är att det nu sätts upp en cykelportal på stigen in mot pumptracken.

– Cykelportalen är utformad på samma sätt som portalerna vid spårcentralen men med en snidad cyklist istället för en löpare eller vandrare, berättar Tobias.

Naturlekplats och teknikspår

Arbetet med att utveckla Rankås kommer att fortsätta. Näst på tur står en naturlekplats, som kommer att börja anläggas någon gång under nästa år.
– Tanken är att skapa en lekplats med naturliga balanshinder som stockar, stubbar och rep som ska smälta väl in i Rankåsmiljön, avslöjar Tobias.

Cykelklubbens nästa projekt blir sannolikt ett teknikspår.
– Vi vill göra i ordning ett spår i skogsterrängen med stenar, stockar och andra hinder, säger Espen.