Lena Johansson nominerad som årets boendechef av White Guide

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

5 juni 2019

Byggnation, boende och miljöskydd, Omsorg och stöd

Lena Johansson, enhetschef på omvårdnadsboendet Bonargården, är nominerad till utmärkelsen Årets Boendechef av restaurangguiden White Guide. Lena uppmärksammas för sitt målmedvetna arbete med att skapa trivsamma måltidsmiljöer och bygga upp en måltidsverksamhet, som är helt integrerad i det dagliga vård- och omsorgsarbetet på enheten.

White Guide delar årligen ut pris i totalt 13 kategorier för att uppmärksamma god måltidskultur och bra mat i förskolor, skolor och seniorboenden i Sverige. 

Lena Johansson är en av tio nominerade i kategorin "Årets boendechef", ett pris som "går till en person som med kunskap, fokus och envishet förmår integrera måltiderna i helhetsupplevelsen - och som inser att god mat kan vara en central del i vården och omsorgen."

Måltiden i fokus - ett grundkrav på den nya enheten

När Lena Johansson fick uppdraget att bygga upp det nya omvårdnadsboendet Bonargården 2017 var hon mycket tydlig med att omvårdnadspersonalen skulle laga mat på enheten och att köken skulle få en framträdande plats på alla avdelningar. 

- Min känsla och erfarenhet är att många äldre inom äldreomsorgen mått dåligt för att de äter dåligt och saknar sällskap och att detta leder till ohälsa. Därför ville jag skapa en enhet där maten och måltidsupplevelsen är en central del av den dagliga verksamheten, klarlägger Lena som arbetat som chef inom äldreomsorgen i över 30 år.

Öppna kök och matlagning på schemat

Köken på Bonargården är öppna med en köksö med spis som är vänd mot de boendes matbord. Det är undersköterskor som lagar maten. Matlagningen är schemalagd, vilket innebär att personalen växlar mellan att arbeta i vården  och i köket. Till sin hjälp har de en 7-veckorsmatsedel och en egenkontrollpärm, som tagits fram av Anna Johansson som är anställd som måltidsutvecklare på enheten. Det finns en kostansvarig på varje avdelning och en inköpsansvarig undersköterska. 

- Redan vid introduktionen gjorde vi mål, rutiner, scheman och genomförde en livsmedelsutbildning som innehöll både teori och praktik. Vi möblerade hela Bonargården och köpte in allt som behövdes till våra kök, berättar Lena.

Uppskattad mat och bättre näringsstatus

Satsningen har slagit väl ut. De boende har fått ökad matlust och undernäring, som är relativt vanligt inom äldreomsorgen, förekommer inte på Bonargården. Dessutom har köken, som alltid är bemannade mellan 7.30 och 16, blivit en naturlig social träffpunkt för de boende.

- Vi märker att den hemlagade maten är positiv för våra boendes hälsa, säger undersköterskan Xinia Larsson. 

- Vi ser inte bara till maten utan till hela måltidssituationen. De boende får vara delaktiga på olika sätt. Personalen är noga med att duka fint och strävar efter att maten alltid ska se god ut och dofta gott, säger Lena.

- Vi får feedback direkt och kan lätt göra ändringar i menyn, som gör att maten passar våra boende bättre, konstaterar undersköterskan Anna-Lena Holm. 

- Det är en bra blandning på maten och en jättetrevlig miljö här. Det kan inte vara bättre, berömmer Valborg Persson, som nyligen flyttat in på Bonargården.

Prisutdelning i Malmö den 17 september

White Guide Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helhetsupplevelsen när det gäller mat inom äldreomsorgen. Juryn, som har besökt Bonargården, har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna.

Om maten och måltidsupplevelsen på Bonargården föll White Guide-juryn lite extra i smaken avgörs i Malmö den 17 september. Då får vi veta om det blir Lena och hennes medarbetare som får ta emot den hedervärda utmärkelsen. 

- Lena skulle verkligen vara en värdig vinnare. Hon har trott helhjärtat på det här sättet att arbeta och har peppat och stöttat personalen på olika sätt för att få det att fungera, säger måltidsutvecklaren Anna Johansson, som är den som tipsade White Guide om Lena.

- Oavsett om vi vinner eller inte, så känns det jätteroligt att det vi gör blir uppmärksammat. Det känns bra, inte bara för mig utan för hela verksamheten. Personalen har gjort ett fantastiskt jobb, fastslår Lena.