Inflyttning på Tibros nya äldreboende Bonargården

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.30

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

16 mars 2018

Omsorg och stöd

Nu har inflyttningen på Tibro kommuns nya äldreboende Bonargården påbörjats. De första hyresgästerna flyttade in under de första veckorna i mars. "Det här är verkligen bra. Jag är så belåten med att ha fått flytta in här", säger Asta Johansson.

Första spadtaget för byggnationen av Bonargården togs den 1 september 2016 och 1 1/2 år senare är verksamheten igång och de första hyresgästerna på plats.

Asta Johansson flyttade in på boendet den 8 mars. Tillsammans med dottern Susanne Andersson tog hon sig titt i de gemensamma lokalerna direkt efter att hon installerat sig i sin lägenhet.

- Det är så underbart att få bo här. Jag är väldigt nöjd med min lägenhet, säger hon.

Omsorgsfullt utformat boende

Totalt har Bonargården 40 lägenheter, som fördelas på fyra avdelningar. På varje avdelning finns det en större lägenhet där makar eller syskon kan bo tillsammans.

Såväl lägenheter som gemensamma utrymmen är utformade med stor omsorg. Och utomhusmiljön kommer bli något alldeles extra med boulebana,  utegym, gott om lättrullade promenadvägar och en sinnenas trädgård med både doftande och ätbara växter.

Hemlik inomhushusmiljö med gemensamma tillagningskök och många aktivitetsmöjligheter

Alla lägenheter har fönster med låga, breda burspråk så att de boende ska kunna få fin sikt åt två håll, ett litet pentry, tvättmaskin och ett badrum med genomtänkt design som ska underlätta för personer med nedsatt syn och rörlighet. 

Varje avdelning har ett rymligt kök, där personalen och de boende ska planera och laga mat tillsammans och en hemtrevlig vardagsrumsmiljö. Det finns uteplatser i alla väderstreck,  gymnastiksal och bastu och flera samlingssalar, varav en med pentry och inglasad uteplats. 

- Det är en spännande utmaning att få vara med och utforma den här verksamheten från grunden, säger undersköterskan Anna-Lena Holm. Det är bra lokaler för olika typer av aktivering här.

Nöjda med maten och den familjära miljön

Anna-Lena sitter och fikar tillsammans med Karin Ståhl, Rune Johansson och Rolf Berggren och kollegan Sofia Thorell på en av avdelningarna. Karin flyttade in den 2 mars, Rune kom till boendet med sin fru Margareta den 6 mars och Rolf installerade sig i sin lägenhet den 8 mars.

- Det är fint här, säger Rolf.

-  Rummet är lite litet, men det är fint här så det ska nog bli bra att bo här. Det känns familjärt, säger Karin som gillar att bidra med goda råd när det är dags för matlagning.

- Vi får många goda råd och det uppskattar vi, säger Sofia och berättar att hon och den övriga personalen fått utbildning och stöd av en måltidsutvecklare för att komma i gång med planeringen och tillagningen av maten i respektive avdelnings kök.

- Det blir nog bra att bo här, hoppas Rune, som är förtjust i maten som serveras på boendet. Den är jättebra, det är husmanskost, fastslår han.

Aktiviteter planeras ihop med de boende

En bärande tanke med det nya boendet är att verksamheten ska vara individanpassad med fokus på förebyggande arbete, bibehållande av funktioner och en anpassad, aktiv vardag. Dagen till ära har Sofia förberett en allsångsaktivitet, där det gäller för deltagarna att gissa vilken låt som beskrivs. Det blir en trevlig stund med sång, skratt och härlig gemenskap.

- Meningen är att vi ska planera aktiviteter tillsammans med de boende, förklarar Sofia.Vi kommer att ha ett boenderåd som får lyfta fram önskemål om både gruppaktiviteter och enskilda aktiviteter, säger hon. Hon berättar att hon fått utbildning i att köra rullstolsbuss och att hon ser fram emot att göra utflykter senare i vår. 

Karin och Rune är inte sena att komma med förslag på utflykter:

- Vassbacken är nära och bra, säger Karin.

- En tur till Hem & Hobby i Hjo eller till Jula eller Biltema i Skövde kanske kan vara trevligt, föreslår Rune.

- Det är bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan hitta på, fastslår Sofia.