Enduro-SM i Tibro 12-13 maj

Kontakter

3 maj 2018

Kultur, fritid och idrott

Den 12-13 maj arrangerar Tibro MK deltävling 3 och 4 i årets SM-serie i enduro, där totalt 9 tävlingsdagar ingår. Över 300 förare, som kommer tävla i åtta tävlingsklasser, väntas anmäla sig till tävlingen. De tre bästa förarna får en inteckning i vandringspriset Valle Lundbergs Minne, som nu körs för 37:e året.

Förarna kommer att köra fem specialprov per varv i tävlingen, som genomförs i utkanterna och i närheten av Tibro. Start och mål sker på Tibro Motorstadion. Tre av proven genomförs på klubbens befintliga anläggningar och två på helt nya platser. Provens längd varierar från några minuter upp till cirka 20 minuter. Däremellan kör förarna transportsträckor på allmän väg. Förarna som kör SM- och junior-SM-klasserna kommer att köra tre varv.

En tävlingsdag varar cirka sju timmar, där provtiden för de 15 proven blir cirka två timmar. SM-banans sträckning offentliggörs dagen före tävlingen, på morgonen den 11 maj.

Tibroåkare ligger bra till efter tidigare SM-tävlingar

Flera Tibroåkare ligger bra till efter de första deltävlingarna. Oliver Nelson tog en 1:a och 2:a-plats i sin SM2-klass under SM-premiären och ligger på tredje plats totalt i Svenska Cupen. 

Tidigare motocrossåkaren Rikard Hansson, som inför året satsar helhjärtat på enduron, blev 3:a i sin klass de inledande SM-dagarna, vilket också Robert Friberg blev. Rikard, som har bra uppbackning av sin pappa och farfar, de legendariska enduroåkarna Peter och Hasse Hansson, ligger på en åttondeplats i Svenska Cupen och Robert Friberg, som blev årets rookie 2017, ligger på en tiondeplats.

Övriga favoriter till totalsegern är Albin Elowsson, FMCK Skövde, Andreas Linusson, Kinna MK, Niklas Persson, Karlskoga EK och Mikael Persson, Karlskoga EK.

Bland övriga Tibro MK-åkare som väntas komma till start i Tibro märks bland andra Anton Sandstedt, Marcus Adielsson, Fredrik Georgsson och Johanna Götvall.

Framgångsrik arrangörsklubb firar 90-årsjubileum

Arrangerande Tibro MK fyller 90 år i år och har rönt stora framgångar i enduro ända sedan 1950-talet med mästare som Ingemar Andersson, Anders Franzén, Rune Isaksson, Hasse Hansson, Lars-Erik Johansson, Thomas Gustavsson, Peter Hansson, Svenerik Jönsson, Fredrik Georgsson och Anders Eriksson. 

Valle Lundberg var en framgångsrik Road Racing-förare som tävlade för klubben. Han omkom tragiskt på träning inför en tävling i Tjeckoslovakien 1957. Sedan dessa har klubben hedrat honom med tävlingen Valle Lundbergs Minne, som alltså också genomförs under SM-dagarna den 12-13 maj. Det första vandringspriset togs hem av Hasse Hansson 1966, det andra 1973 av Lars-Erik Johansson och 1990 av Svenerik Jönsson. 7-faldige världsmästaren Anders Eriksson har mest poäng i det senaste vandringspriset men han kommer inte att delta i årets tävling eftersom han inte längre är aktiv. Han ansvarar dock för banläggningen på ett av de nya proven.

Bäddat för ett fint SM

Tibroåkarna är givetvis laddade inför SM-tävlingarna på hemmaplan. Oliver Nelson är övertygad om att det blir en bra tävling.

- Säsongsmålet är absolut att ta ett guld i SM och även förbättra min tredjeplats i totalcupen och min tredjeplats från EM i fjol. Det kommer att bli kul i Tibro med en del nya prov och det kommer att vara bäddat för ett fint SM, fastslår han.

Prov på nya skolområdet

Första start sker på Tibro Motorstadion kl. 9.00 på lördagsmorgonen. Ett lättåtkomligt prov är beläget vid marken där Baggeboskolan kommer att byggas. Där startar första förare cirka kl. 11.00. Du hittar programblad, liveresultat och speaker med webbradio på www.endurosm.se/index.php. Information om tävlingarna finns även på www.tibromk-enduro.nu. Via länkarna nedanför når du programblad och startlistan:

Foto: Egzona Elezaj, Emil Johansson, Mikael Sandberg & Stina Holm