Kommunen satsar på arbetslivsinriktad rehabilitering enligt IPS-modellen

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.30

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

31 augusti 2018

Omsorg och stöd

Enligt mottot att alla kan jobba utifrån sina villkor, gör Tibro kommun nu en stor satsning på att få ut fler människor med olika typer av funktionshinder i fasta och avlönade anställningar.

Coacherna Mariette Folke och Sylwia Schmid berättar att den arbetslivsinriktade rehabiliteringen sker enligt den så kallade IPS-modellen.

– Det som framförallt skiljer IPS från traditionell arbetsrehabilitering är att den bygger helt på individens vilja att arbeta, förklarar Mariette.

Med IPS-modellen finns också helt andra möjligheter att ge direkt stöd till den person som vill arbeta utan inledande åtgärder som bedömningar av arbetskapacitet och arbetsförberedande träning.

Noggrann kartläggning

– Däremot är vi förstås måna om att göra en noggrann kartläggning för att få reda på personens erfarenhet, utbildningar, förändringspotential, önskemål och intressen, för att vi ska kunna hitta en så bra arbetsplatsmatchning som möjligt, säger Mariette.

Både Mariette och Sylwia betonar att det handlar om långa processer och att de inte bara finns till för sina klienter utan även för de medverkande företagen.

– Det är så tufft på arbetsmarknaden idag och alla har så bråttom, vilket innebär att det är väldigt lätt att hamna utanför om man inte klarar av en vanlig 40-timmarsvecka. Förvånansvärt ofta är det dock inte så stora förändringar som behövs för att många fler ska kunna komma i arbete. Det kan räcka med så små saker som att till exempel arbeta 7 timmar istället för 8, få mer tydliga arbetsinstruktioner, kunna hålla ett något lägre tempo och ha flexibla raster, säger Sylwia.

Vinst för samhället och individen

Ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv är det naturligtvis bra att få ut så många människor som möjligt i arbete.

– Men den allra viktigaste vinsten är ändå att få in människor i ett sammanhang så att de inte riskerar att bli ännu mer isolerade, säger Mariette.

Alla är nöjda

En person som är mycket positivt inställd till Tibro kommuns IPS-satsning är Jonas Forsberg. Sedan oktober 2017 har han arbetspraktik på möbelföretaget Noas i Tibro:

– Det här är jättebra! Både arbetskamraterna och cheferna är bra och jag får göra många olika saker: jag monterar fronter till skötbord i massivt trä, jobbar vid en kantlistmaskin och så får jag plocka på pall och emballera. Tanken är väl att jag ska bli någon slags alltiallo. Jag trivs "görbra", det här är det bästa stället jag har varit på!

Och att produktionschefen Ulf Rudberg är nöjd med Jonas arbete, går inte att ta miste på:

– Jag tycker att det fungerar mycket bra. Vi trivs med Jonas och han trivs med oss och under kort tid har han blivit vår egen hustomte här på Noas.

Att framtiden ser så ljus ut för Jonas Forsberg, betyder förstås mycket för de engagerade coacherna. Eller som Sylwia så klockrent uttrycker det:  – Jonas är en ren glädje för oss.