Prognos visar stort överskott

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

2 oktober 2019

Kommunnyheter, Ekonomi

När kommunledningsgruppen möttes 2 oktober presenterades ett stort ekonomiskt överskott för året.

Ekonomichef Ulf Jansson visade en prognos för året på 33,9 miljoner kronor. Det är ett ovanligt stort överskott om prognosen slår in när bokslutet görs, men 18 miljoner kr förklaras av kvarvarande statsbidrag för integration, ett statsbidrag som avslutas i och med årets budget.

De två stora nämnderna - barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden - förutspår båda underskott, 3,7 respektive 4,3 milj kr. Det är stora underskott, men å andra sidan väsentligt bättre än vad som förra prognosen visade efter årets fyra första månader.

Ledningsgruppen tog ställning för en ny styrmodell för kommunen. Förslaget, som har rubriken "Riktlinjer för Tibro kommuns styrmodell", går nu vidare för politisk hantering med ett troligt beslut i kommunfullmäktige. Så här inleds förslaget till styrmodell: "För att säkerställa verksamhetsutveckling och en långsiktig ekonomisk hållbarhet krävs tydliga strukturer och uppföljningsprocesser avseende verksamhet och ekonomi i hela organisationen. Detta dokument anger riktlinjer för målstyrning medan riktlinjer för ekonomistyrning anges i dokumentet Riktlinjer för ekonomistyrning i Tibro kommun". Förslaget till styrmodell är framtagen av samverkansgrupp ledning och styrning - Emma Lindblad, Johan Wernvik, Elin Zell och Hans-Erik Alin.

Översiktsplanen fanns också på dagordningen. Katarina Kjellberg berättade att det 25 oktober planeras en workshop med representanter från kommunens fem förvaltningar, kommunala bolag och kommunalförbund. Nils Björling, forskare på Chalmers och processledare för arbetet med översiktsplan inleder. Syftet med workshopen eller arbetsmötet är att kartlägga kommunens nuvarande verksamhet i förhållande till ny översiktsplan och diskutera förvaltningarnas behov utifrån omvärldsförändringar, befolkningsutveckling och förvaltningarnas prognoser och utmaningar. 

Andra punkter på ledningsgruppsmötet var förslag till riktlinjer för lönebildning och metodstöd för verksamhetsnära lönekriterier, presenterade av Ulrika Wennerkull.

Nästa möte med kommunledningsgruppen är 16 oktober.