Föreläsningen Rasist? Javisst! med Mina Dennert

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

13 mars 2019, Kl. 18:30–19:30

Biograf Vintergatan, Tibro

Det finns en uppsjö med föreläsningar som handlar om hur det är att bli utsatt för rasism, varför det är fel och vad vi alla kan vinna på att vara mer inkluderande, men få närmar sig verkliga lösningar. Det står i fokus när journalisten Mina Dennert föreläser för allmänheten på Vintergatan i Tibro den 13 mars.

Mina Dennert är författare, journalist och grundare av nätverket #jagärhär som har inspirerat hundratusentals människor från hela världen att ta upp kampen för ett demokratiskt och inkluderande samhälle genom att motverka falska nyheter, alternativa fakta och hatiska och kränkande kommentarer på nätet. Hon närmar sig rasism på samma lösningsorienterade sätt som när det gäller allt förändringsarbete. 

Från polarisering till lösningsfokus

Under föreläsningen Rasist? Javisst! betonar hon att det är med rasism som med det mesta. Det är vi själva som måste göra förändringen. De allra flesta av oss skulle tycka att det var hemskt att bli kallad rasist, för det är ett av de allra fulaste saker vi kan bli kallade. Alla vet att rasism är fel. Vi är så upptagna med att vara antirasister och att övertyga oss själva och andra om att vi är det, att vi vägrar se att de flesta av oss beter oss rasistiskt ibland. Men aldrig med flit.

Vågar vi sluta tänka på oss själva som goda antirasister en liten stund och se vad som händer då? Skulle det kunna vara så att vi alla är en del av problemet? Och hur kan vi göra för att bli en del av lösningen istället?

Många priser

Mina Dennert har startat en mängd initiativ som handlar om att stärka människor att stå upp för sig själva och andra, bland annat Drömförmedlingen, bloggen We Shall Overcome och uppropet #NoStranger. Hon har vunnit en stor mängd priser för sitt arbete, bland dem Rättviseförmedlingens Rättvisepris, Årets Samhällsaktör, Anna Lindh-priset 2017 samt Faktumgalans pris för Årets integration 2016 och Årets Initiativ 2017.

Biljetter finns att hämta kostnadsfritt  i Hjo, Tibro och Karlsborgs kommunreceptioner och bibliotek.