Arbetsunderlag

Introduktion till arbetsunderlag

Arbetsunderlaget är framtaget för att underlätta för grupper och individer att starta samtal om vardagsrasism. Ett ämne som ibland kan kännas lite svårt och otydligt. Vad är vardagsrasism? Hur ser den ut? Vilka konsekvenser kan den ha? Varför är det viktigt för just mig? Här får du jobba med den här typen av frågor.

Filmklipp

Filmerna visar hur fördomar kan påverka oss i olika situationer. Hur uttrycks stereotypa föreställningar i vardagen och vad är vardagsrasism? Filmerna bygger på verkliga händelser. Till varje film finns samtalsövningar att använda för vidare diskussion.

Poddcast med samtalsfrågor

Poddserien – Prata rasism. Lyssna på poddarna tillsammans med dina kollegor eller ta en promenad med lurarna i öronen. Till varje avsnitt finns framtagna samtalsfrågor som utgör en grund för det fortsatta samtalet.

Värderingsövningar

Värderingsövningar är ett verktyg som är ögonöppnande då deltagarna själva är aktiva. När man gör praktiska övningar tillsammans stärks också gruppen i sin gruppkänsla. Detta är särskilt viktigt i frågor som rör värdegrund och diskriminering.

Samtalskortlekar

Hjotiborg mot rasism vill inspirera till samtal med barn, unga och vuxna om civilkurage, bemötande, känslor och mångfald. Därför har vi tagit fram två samtalskortlekar, som du kan ladda ner och skriva ut.

Affischer

Ladda ner PDF-filen och skriv ut A4-affischerna!