Instrumenten

Att spela ett instrument är något du har glädje av resten av livet!

Vad har du lust att spela?

Der är du som som skall öva och spela på instrumentet därför är det viktigt att det är du som väljer ditt instrument. Bry dig inte om vad vänner eller andra säger, det är ditt beslut.

Alla instrument som visas här passar att börja med.

 


Piano är ett instrument med strängar som via tangenterna slås an med en hammare. Precis som gitarren är pianot ett välkänt och populärt instrument. På piano kan du spela allt från klassiskt till jazz, pop och rock; ja, det mesta faktiskt. Du som väljer att spela piano måste ha daglig tilltillgång till ett akustiskt piano eller ett digitalpiano att öva på. Du får lära dig att spela både efter noter och efter ackordsanalys.


Slagverksfamiljen är en riktigt stor instrumentgrupp med oändliga variationer. De flesta tänker nog på trumsetet (vilket också är det vanligaste) men en hel rad andra instrument ingår också i denna familj. Tyngdpunkten i undervisningen ligger just på trumset men du kommer också att få prova en del av dom andra slagverksinstrumenten. Välkommen till en fascinerande värld av beats, toner och rytmer!


Violin och Cello
Vi erbjuder undervisning på violin, även kallad fiol, och cello. De övriga medlemmarna i stråkfamiljen heter viola eller altfiol och kontrabas.

De tidigaste stråkinstrumenten utvecklades troligen i Asien. Föregångare till violinen inkluderar den arabiska rebecen eller rebaben. I Europa hade knäppinstrument förekommit sedan antiken, medan stråkar introducerades först under medeltiden. Fiolens/violinens intåg i Sverige skedde i början av 1600-talet.

Stråkinstrumentet består av kropp, hals och skruvlåda. På kroppen monteras en stränghållare, från vilken strängarna spänns upp till stämskruvarna. Halsen avslutas i toppen med den så kallade snäckan, en spiralformad dekoration som påminner om en snäcka.

Gitarr är ett av de absolut populäraste instrumenten och ett av de instrument som det brukar vara längst kö på till Kulturskolan. Undervisningen sker i grupp eller enskilt och du får lära dig ackords- och melodispel. Elbasundervisningen sker oftast enskilt men du som spelar elbas kan efter ett tag få chansen att vara med i en orkester eller ett rockband.

Den första gitarren skapades 1194 av spanjoren José Alguini. Den var inte så lik nutidens gitarr, utan var en låda med strängar gjorda av senor från getter. Gitarren har genom åren utvecklats och är idag ett mycket populärt instrument som används inom alla genrer. Elgitarren introducerades under 1930-talet och är ett oumbärligt instrument inom så gott som all populärmusik.

Den första elbasen konstruerades av Leo Fender år 1951 och märket Fender tillhör fortfarande de ledande tillsammans med Yamaha, Rickenbacker och Warwick. Den har vanligtvis 4 strängar (men kan ha 5 eller 6) och används nästan alltid som rytm- och kompinstrument i musikstilar som country, jazz, pop, rock och soul.

Oboe är ett träblåsinstrument med dubbla rörblad. Oboen utvecklades i Frankrike under 1600-talet. Namnet kommer av franskan haut bois (högt trä, dvs. högt träblåsinstrument). Skalmejan är en folklig föregångare till oboen.

Klarinett är ett allroundinstrument som används flitigt inom många musikstilar. Alltifrån folkmusik till klassiskt och jazz. Föregångaren till klarinetten presenterades redan 1690 av Christopher Denner i Nürnberg. Den kallades Chalumeau. Klarinetten, precis som saxofonen och tvärflöjten finns i olika storlekar.


Tvärflöjt är den vanligaste typen av flöjt. Tidigare gjordes den av trä men idag tillverkas den av metall. Det finns flöjter som är gjorda av silver och faktisk t.o.m. av rent guld! Tvärflöjten finns i lite olika storlekar från den minsta piccolaflöjten till den ganska mörka basflöjten. Man blåser i en tvärflöjt ungefär som när man blåser i en flaska och ändrar tonhöjd genom att trycka på olika klaffar.
Saxofon är ett blåsinstrument av metall som räknas till träblåsinstrumenten på grund av sin konstruktion med ett enkelt rörblad (som är gjord av trä). Saxofonen finns i många storlekar. Den minsta heter sopranino och den största kontrabassaxofon. Dom två vanligaste är alt- och tenorsaxofon. Saxofonen skapades den 12 juni, 1842 av Adolphe Sax.

Trombonen har ett så kallat drag som blir längre om man drar ut det. På så vis bildar man olika toner. Trombonen har ett brett register och kan spela både mörka, djupa toner och väldigt ljusa. Trombon är ett vanligt instrument i klassiska orkestrar men används också inom jazz, pop och rock.


Trumpeten har tre ventiler som man trycker på för att få olika toner. Man kan både spela väldigt starkt och riktigt svagt på trumpeten. Den passar att användas både inom klassisk musik, jazz, soul, pop och rock.Valthornet kallas ofta bara för horn och är ett mycket viktigt instrument i orkestrar. Det är ofta hjältetemat i filmer och spel spelas av just valthornet.

Tuban, även kallad bastuba, är brassfamiljens basröst och det vanligaste instrumentet i tubafamiljen. Det finns små tubor man kan börja spela på om man är liten.

Eufonium spelar i samma tonregister som trombonen men har en rundare klang. Euphonium är en del av tubafamiljen.