Kulturstipendier i Tibro

Telefon
0504-18260

E-post
kfn@tibro.se

Besöksadress
Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Öppettider
Besökare hänvisas till Biblioteket följande tider:
Måndag- torsdag kl. 10.00-16.00
Fredag kl. 10.00-14.00

Postadress
Tibro kommun, Kultur & Fritid, Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Kontakter

Kultur- och fritidsnämnden delar varje år ut ett kulturstipendium på 5000 kronor.

Utdelning sker när stipendiat är utsedd, tid och plats meddelas via olika medier och på Tibro kommuns hemsida.

Stipendium tilldelas efter ansökan eller förslag. Annan än sökande eller föreslagen, kan av kultur- och fritidsnämnden utses som stipendiat.
2018 års kulturstipendiat är: Daniela Cartela. Stipendiet delas ut Lördag den 13/4 på biograf Vintergatan i Tibro. Dubbelarrangemang med Tibro skolors Filmfestival. Biljetter finns att hämta på Tibro bibliotek, först till kvarn!

 

 

Kulturstipendiet

Kulturstipendiet är avsett att uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Stipendiet tilldelas person/er som är eller tidigare varit bosatta i Tibro kommun, eller som i sin verksamhet behandlat företeelser i Tibro (ej yrkesverksamhet). Sammanslutning/ar ska ha sitt säte i Tibro.
Skriftlig ansökan sänds till Tibro kultur- och fritidsnämnd, Gymnasiegatan 29, 543 32 TIBRO. Utlysning av stipendierna sker via hemsidan och annons i pressen. Upplysningar lämnas av Kultur- och Fritidschef Peter Doverholt.

Kulturstipendiaterna

2011 års kulturstipendiat Gunilla Holm
Gunilla har ett stort engagemang för barnverksamhet med allt från egenproducerad barnteater till underhållande dockteater och sagoberättande.Gunilla har varit och är dörröppnare för våra barn in till teater- och sagovärlden.

2012 års Kulturstipendendiater Jenny & Mauricio de Carvalho.
Jenny & Mauricio de Carvalho har lyft den klassiska och sakrala musiken i Tibro till i det närmaste världsklass. Genom sin gärning sätter de Tibro på en upphöjd plats i det musikaliska Sverige.

2013 års Kulturstipendiat Bertil Lindström.
För hans förmåga att se morgondagens kulturarv med ambition att i Erskines anda omsorgsfullt bevara och renovera Brittgården. Dessutom visar han omtanke om Tibro kommun genom övrigt engagemang för kommunens traditionsrika möbelhistoria samt för kommunens ungdomskultur.

2014 års Kulturstipendiat Kristin Lidström.
För hennes unika och nyskapande projekt inom området grafisk design samt formgivning av främst böcker. Men även för hennes intresse och engagemang för
sin hembygds kulturhistoria.

 
2015 års Kulturstipendiat Åsa Almestål
För sitt inspirerande konstnärskap där hon framför allt använder kalligrafin som ett visuellt inslag. De texter hon använder är alltid upplyftande och med glimten i ögat. Dessutom är hon en brobyggare mellan olika kulturer genom sitt yrkesarbete, där hon med värme och glädje ger våra nysvenskar nycklar till den svenska kulturen.

2016 års Kulturstipendiat Björn Berling
Björn Berling gör många och uppskattade insatser som sångsolist i olika sångverk och sammanhang. Han har även varit en stabil kraft i Kyrkefalla Kyrkokör i många år där han medverkat som både körsångare och solist. Björn är en omtyckt och uppskattad Tibroprofil som vi hoppas skall fortsätta glädja oss med sin sång länge.

2017 års Kulturstipendiat Ingemar Häljestam
Med stor entusiasm har vår kulturpristagare bidragit till ett stycke kulturarv. Han har samlat ihop brandbilar till ett helt museum, flyttat ett brandtorn, jobbat med offentlig utsmyckning och även dansat sig fram i Tibro folkdanslag.

2018 års Kulturstipendiat är Daniela Cartela
Denna energifyllda dansare som började dansa som tre-åring tilldelas Tibro Kommuns Kulturstipendium. Sedan 2008 har hon undervisat i Tibro på Danielas Dansskola och fler platser har tillkommit. Dansskolans vision är att få barn, ungdomar och vuxna att röra på sig, utvecklas och ha roligt. Vi hoppas att du fortsätter med dansen och att dela med dig av din smittande energi och dansglädje!