Kulturvän Tibro

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.30

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Fyra vuxna och tre barn sitter vid middagsbordet.

Kulturvän Tibro syftar till att främja vänskap och kulturell förståelse mellan nyanlända och etablerade invånare i Tibro. Kulturvän Tibro ger dig ny vänskap, nya perspektiv på livet och mer kulturell förståelse.

är nyanlända kommer till Sverige börjar anpassningen till nya samhället, rutiner och språket. Men utbildning i språket hjälper bara till en viss del. Vad som behövs för att integrationen i samhället ska bli så bra som möjligt är möten mellan människor. Genom möten lär sig nyanlända sociala koder, ordspråk och den svenska kulturen. Genom möten lär sig etablerade svenskar sig mer om omvärlden och hur man ser på Sverige om man kommer som ny hit.

Kulturvän Tibro hjälper till att skapa möten mellan nyanlända och etablerade Tibrobor för att hjälpa integrationen framåt. Vi är med och skapar ett samhälle där alla känner sig inkluderad och minskar känslan av utanförskap och segregation.

Vad innebär det att bli kulturvän?

Att vara med i Kulturvän Tibro är helt frivilligt och sker på lika villkor. Det handlar om ett utbyte av tankar och erfarenheter. Det handlar inte om att man ska ta hand om, hjälpa eller lära upp någon utan syftar på vänskap. Etablerade Tibrobor får en inblick i andra kulturer och synsätt medan nyanlända får en möjlighet att prata svenska och lära sig mer om Sverige.

En kulturvän är en vanlig vän som man har roligt tillsammans med, men som man också kan lära sig extra mycket av.

Vi vill och hoppas att Kulturvän leder till långvariga vänskapsrelationer.

Bli Kulturvän DU med!

Det finns två sätt att anmäla sig på. Du kan anmäla dig via ett webbformulär här på sidan. Du kan även fylla i en pappersblankett som du hittar på receptionen, biblioteket eller här nedanför. Blanketten postar du eller lämnar till kommunhuset på Tibro kommun.

Blanketter

Gör din ansökan här: Webbformulär |PDF

Vill du veta mer? Maila oss på kulturvan@tibro.se eller ring 0504-181 40.

Intervju inför matchning

När du har skickat in din ansökan kommer du att bli kallad till en kort intervju där vi försöker få en bra bild av dig som person för att på bästa sätt kunna matcha ihop dig med någon som vi tror att du kan komma bra överens med. I regel matchar vi män med män och kvinnor med kvinnor. Vid familjematchning spelar kön ingen roll. Under det mötet har du möjlighet att ställa alla frågor du har.

Gemensamt "uppstartsmöte"

När vi hittat någon som vi tror passar dig och har stämt av med er båda, kallar vi er till ett gemensamt möte där ni får möjlighet att bekanta er med varandra och bestämma när ni ska ses nästa gång. Efter mötet är det upp till er att besluta hur ni vill spendera er tid tillsammans, ni kanske vill laga mat, fika, gå på upptäcktsfärder i naturområdena utanför Tibro eller något annat roligt. Ni bestämmer den fortsatta relationen tillsammans.

Evenemang och aktiviteter

Tillsammans med föreningar, organisationer och andra delar av kommunen anordnar vi olika aktiviteter som ni tillsammans kan gå på. Aktiviteterna kan vara utflykter, föreläsningar, prova på en idrott eller olika studiecirklar. Alla är inbjudna att delta på dessa aktiviteter oavsett om du är med i kulturvän eller inte. 

Följ oss på Facebook eller Instagram ”Kulturvän Tibro” för att hela tiden få uppdatering om vad som händer. Du får också informationen genom att hålla ögonen öppna runt om i Tibro.

Kulturvän Tibro