Av det rätta virket - stickcafé på äldrecentrum

Av det rätta virket äldrecentrums stickcafeAv det rätta virket äldrecentrums stickcafe

Varannan fredag träffas ett härligt gäng med pensionärer på äldrecentrum för att sticka, virka, dricka, kaffe utbyta idéer och samtala om livet och saker som skett. För en tid sedan påbörjade man projektet med att virka mormorsrutor till Tibroklubban!

Stickcafét har funnits i 6-7 år. För några år sedan var man så få till antalet så det var tal om att lägga ner. Nu är det bra tillströmning och vi är ett gäng på 10-15 stycken som kommer kontinuerligt men det finns plats för fler, berättar Gerd Lager, en av de damer som varit med ända sen starten. Man träffas 13.30 varannan fredag. Första tillfället efter helgerna är 13 januari.

All pensionärer är välkomna till Äldrecentrum

Nybliven eller rutinerad pensionär spelar ingen roll. Gillar man att sticka/virka eller vill lära sig är det bara att komma. Man får tips och inspiration, byter mönster och idéer med varandra. Man behöver inte ens kunna virka eller sticka utan man kan komma och vara med ändå. Inte heller behöver man klä upp sig eller göra sig till utan man kommer som man är.  

Vad är det som är så speciellt med att sticka eller virka?

Många i sällskapet uttrycker att det är terapeutiskt, rofyllt och lugnande. Man skapar något maska för maska. Man kan sitta själv eller tillsammans. Man kan samtala, se på tv, lyssna på radio, dricka kaffe, ta sig et glas vin samtidigt som man håller på. Man håller sig vaken säger en annan. "Dä ä så gött å sätta sig ner å ta seck ett verke"

En del virkar andra stickar. Just nu är det många som fått inspiration från julkalendern och håller på med mössor liknande den som Selma har på sig. En del skänker det de håller på med till olika välgörande ändamål. Bland annat så har man skänkt till äldrecentrums julmarknad där allt överskott går till underhållning för äldrecentrums besökare.

Tibroklubban vid 49:an ska kläs med mormorsrutor - #viärtibro

I planeringen inför förra årets UPPåNER fick man tanken att skapa något tillsammans som skulle kunna sticka ut... genom att göra någon slags "gerillaslöjd". Man kom på idén att virka mormorsrutor och att sätta ihop dessa till ett stort fodral till den 4,5 m stora Tibroklubban utmed väg 49.

Vill du bidra med en ruta?

Tillverkningen av rutor är i full gång men det behövs fler. Ju fler som bidrar till fodralet desto roligare. Antingen kan man ju komma och vara med och virka här på plats eller så kan man lämna rutor som man har virkat hemma här på äldrecentrum. Perfekt om man har lite restgarn över från något projekt som ändå bara blir liggande. #viärtibro

Mer information och kontaktuppgifter hittar du i anslutning till denna text. Klicka på någon av bilderna för att öppna dom i ett bildspel.

 

Sidansvarig: Kristian Lagerström Publicerad: 2016-12-20 Skriv ut

Kontaktinformation

Äldrecentrum Besöksadress: Fredsgatan 36 Postadress: 543 30 Tibro Tel: 0504-186 03

Sandra Eggen Enhetschef Skicka e-post till Sandra Tel: 18465

Tjänster och information