Tibro på delad andraplats i tävlingen ”Årets stadskärna”

Västervik blev årets stadskärna 2017.Per Garenius, PeO Andersson, Jane Agerskov och Rolf Eriksson tog emot Tibros nomineringsdiplom.

Tibro kom på delad andraplats i tävlingen Årets stadskärna. Vann gjorde Västervik. Det tillkännagavs vid Svenska Stadskärnors årskonferens i Varberg den 17 maj.

– Vi känner oss nöjda med att ha blivit nominerade. Resultatet av vårt utvecklingsarbete är en vinst i sig. Vi är så stolta över det vi har åstadkommit tillsammans, framhåller kommunalrådet Rolf Eriksson.
– Det här är en arbetsseger. Vi hade aldrig kunnat utveckla Tibro på det sätt vi har gjort om vi inte hade jobbat mot samma mål med gemensamma krafter,betonar fastighetsägaren PeO Andersson.
 – Vi hoppas att vårt sätt att arbeta kan inspirera andra, säger Katarina Ekstedt,
ordförande i Tibro Handel.

Utveckling i samverkan hela 2000-talet

Tibro kommun, Tibro Handel, fastighetsägarna, en rad andra engagerade företagare och föreningslivet har bedrivit ett målmedvetet utvecklingsarbete tillsammans under hela 2000-talet. Tibros vision togs fram gemensamt 2005 av engagerade kommuninvånare och representanter för kommunen, närings- och föreningslivet och har sedan dess varit vägledande för allt utvecklingsarbete i Tibro.

”Vi skapar miljöer som sticker ut”

Av visionen framgår att alla som bor och arbetar i Tibro på olika sätt ska sträva efter att utveckla Tibro till en boplats som lockar och inspirerar, en mötesplats för allas intressen och en innovativ mötesplats för världens inredare. Den sista delen av visionen knyter an till Tibros levande kulturarv, den breda möbel- och inredningskompetensen som finns här.

 – Med visionen som grund har Tibros företag, föreningar, politiker och kommunala tjänstemän vågat höja blicken och göra satsningar som inte hade varit möjliga utan ett stort mått av mod, engagemang och en utbredd vilja och förmåga att samarbeta. Alla konkreta resultat av det här arbetet och den ökade stoltheten över vad Tibro har att erbjuda är den allra största vinsten för oss, fastslår näringslivschefen Per Garenius.

Västervik belönades för långsiktigt arbete

Det är 23:e året som Svenska Stadskärnor arrangerar tävlingen Årets stadskärna. I år var det Västervik som vann den prestigefyllda utmärkelsen i stark konkurrens med Kalmar och Tibro.

Utnämningen ägde rum i samband med Svenska Stadskärnors Årskonferens och bankett som samlar närmare 450 tjänstemän, politiker, centrum- och cityutvecklare samt representanter från Fastighetsägarna, Svensk Handel, Visita, Trafikverket, Boverket och SKL.

– Att bli utsedd till Årets Stadskärna är stort och en bekräftelse på det hårda arbete som ligger bakom. Faktum är att alla tre städer är riktiga vinnare för de har bestämt sig för att satsa på sin stad och vet varför de gör det, berättar Lena Lindström, juryns och Svenska Stadskärnors ordförande.

Tibro lovordades för sitt arbete och sin ortspresentation

Tibro lovordades på flera sätt under stadskärnekonferensen, både för sitt långsiktiga och engagerade arbete och för sin ortspresentation. 

– Ni har gjort en fantastisk prestation, berömde Svenska Stadskärnors VD Björn Bergman.

– Vi är många som är imponerade över att en så liten ort som Tibro drar igång och genomför ett så omfattande stadsutvecklingsarbete. Dessutom gjorde Tibro ett väldigt starkt framträdande på scenen. Presentationen gick rakt in i hjärtat, framhöll Varbergs kultur- och fritidschef Christina Josefsson, som ju har ett förflutet som kommunchef i både Falköping och Skövde.

 – Även om det inte var vi som blev årets stadskärna tror jag att vi kan fungera som en viktig förebild, inte minst för andra mindre städer. Tibro är ju inte ens någon stad. Och vi är ingen ort som är känd för sina vackra miljöer. Men vi har andra styrkor och andra kvalitéer och det är dem vi har tagit fasta på när vi arbetat med att utveckla Tibro. Det har gjort skillnad, menar Per Garenius.  

Sidansvarig: Christina Froh Publicerad: 2017-05-18 Skriv ut

Kontaktinformation

Rolf Eriksson Kommunalråd Skicka e-post till Rolf Tel: 18115

Per Garenius Näringslivschef Skicka e-post till Per Tel: 18428

PeO Andersson Duvslaget Fastigheter Skicka e-post till PeO Tel: 0504-152 90

Katarina Ekstedt Ordförande i Tibro Handel Skicka e-post till Katarina Tel: 0708-67 87 12