Invigning av MINI-ZOO -stadsnära djur & natur

front bilder webbfront bilder webb

20-årsjubilerande MINI-ZOO genomgår en välbehövlig, omfattande renovering. Idag har vi nyinvigning och firar att etapp 1 är färdig. Vi håller öppet 11-15 och bjuder på korv och fika. Klockan 14 blir det officiell invigning! Alla barn får en gåva

Välbehövlig ansiktslyftning för 20-årsjubilerande besöksmål

Mini-Zoo öppnade för 20 år sedan och har drivits som ett arbetsmarknadsprojekt sedan starten. Det populära besöksmålet, som har cirka 30 000 besökare per år, genomgår just nu en välbehövlig ansiktslyftning som kommer att gagna såväl parkens djur som besökare och personal.

Parken har fått en helt ny entré, fyra nya djurhus, ett förråd för förvaring av foder och strö, ett hus med personalutrymmen och café och nya staket. Alla gångvägar får en ny grusbeläggning, dammen renoveras och det kommer att byggas ett helt nytt sommarhägn för får och getter på andra sidan Gärebäcken, som rinner förbi parkområdet. Dessutom får parken en ny och två uppfräschade grillplatser.

Ny profilering och nya skyltar

MINI-ZOO - stadsnära djur & natur och våra vanligaste djur i siluett blir den nya profilen som kommer gå igen i både, skyltning, personalens kläder och marknadsföring. Just upplevelser av både djur och natur är något vi hoppas kunna utveckla tillsammans med skolor, förskolor och andra aktörer i samhället. På MINI-ZOO ska man förutom att träffa på våra traditionella djur kunna upptäcka alla dom små underverk som finns i vår fantastiska natur, berättar Carina Holm som är arbetsledare på MINI-ZOO. En del av skyltarna kan du se idag men flera är under tillverkning.

Upprustningsbeslut i maj förra året

Kommunfullmäktige fattade beslut om att anslå totalt 4,25 miljoner kronor till en upprustning av parken den 30 maj 2016. Enligt det ursprungliga renoveringsförslaget, som Hushållningssällskapet arbetade fram på uppdrag av Tibro kommun, skulle renoveringen ha genomförts på tre år, men politikerna beslutade att upprustningen skulle ske under 2016-2017.

 – Det här är en viktig framtidssatsning som är positiv för både kommuninvånare och besökare, säger kommunstyrelsens ordförande Rolf Eriksson.

Byggstart direkt efter bygglov i november och februari

Det är Tibro kommuns arbetsmarknadsenhet som ansvarar för upprustningsarbetet, som inleddes direkt efter beslutet. Bygglov för markarbetena beviljades den 10 november 2016 och bygglovet för uppförandet av de sex husen blev klart den 14 februari 2017. Den 22 december gjordes beställningen av de nya husen.

– Ett halvår är en kort tid för projekteringen av ett sådant här stort projekt, konstaterar
Jan Andersson. Vi hade hoppats komma igång med husbyggnationen i december, men det blev först den 16 februari, två dagar efter att det sista bygglovet var klart. Vi kunde starta med det invändiga arbetet när stomresningen var färdig den 20 mars.

Allla djuren kan nu bo kvar och få besök året runt!

Djurhusen har isolerats och försetts med fönster, dörrar, innertak och inredning och café- och personalhuset har tilläggsisolerats, fått ny panel, ny ventilation, tegeltak och nya toaletter. Husen har målats utvändigt med röd slamfärg. Grusgångar, fågeldammen och delar av djurhägnen har försett med nytt grus för att öka tillgängligheten. Vi har byggt broar över Gärebäcken, till det nya får- och gethägnet, som anläggs under senhösten.

Smygöppnade när Länsstyrelsen och byggnadsnämnden godkänt den nya djurparken

– Vi har tagit hjälp av Hushållningssällskapet med utformningen av både parken som helhet och djurhusen så att alla djurhållningsregler behövde vara uppfyllda och vi fick positiva besked och en del tips på mindre justeringar när Länsstyrelsen var här på en första inspektion den 31 maj men, det var inte förrän byggnadsnämnden tagit beslut i augusti som vi kunde ta hit djuren och välkomna besökare, klarlägger Jan Andersson.

– Det ska bli så roligt att få inviga vårt nya Mini-Zoo. Parken har varit ett uppskattat besöksmål under många år och efter upprustningen blir det en mötesplats som vi verkligen kan vara stolta över, betonar Rolf Eriksson.

Varmt välkomna - året runt!

Sidansvarig: Christina Froh Publicerad: 2017-09-29 Skriv ut

Kontaktinformation

Jan Andersson Arbetsmarknadschef Skicka e-post till Jan Tel: 18297

Rolf Eriksson Kommunalråd Skicka e-post till Rolf Tel: 18115

Tjänster och information