Öka din flexibilitet - tänk i nya banor!

Vilken nyckel behöver du?

Det arbete du vill ha kanske inte finns i den ram som du satt upp?! Tänk nytt! Vilka typer av jobb söker du? Vilka tider på dygnet kan du arbeta? Var kan du arbeta? Hur kan du ta dig till ett arbete? Kom ihåg att vilket jobb som helst är bättre än inget!

1. Lista olika transportsätt och skaffa dig en gografisk överblick !

Om du inte kan jobba hemmifrån betyder det att du behöver kunna transportera dig själv från ditt hem till en arbetsplats. Att ha koll på vilka olika möjligheter du har till att vara mobil är det första steget. Ju fler transportsätt du behärskar eller har tillgång till destu fler jobbmöjligheter öppnar sig. Ofta sitter våra begränsningar i vår fantasi och inte i verkligheten. Hjälp fantasin på traven genom att måla upp en tydlig bild över hur olika transportmedel kan förflytta dig geografiskt.

  • Gör en lista på vilka olika transportmedel du kan använda idag
  • Skriv ut en karta över ditt närområde
  • Skriv ner några exempel på var du kan ta dig

2.  Ta körkort! (om du inte redan har det)

Du har säkert redan räknat ut att körkort och tillgång till egen bil ökar dina jobbchanser inte bara genom att det är ett krav för att söka många arbeten utan givetvis också genom att du kan söka arbete över ett mycket större geografiskt område. Detta gäller särskilt om man bor "på landet"  utanför större städer. Att ange att du inte ha råd är ofta en dålig ursäkt för att inte vilja eller ha bestämt sig.

3. Bestäm hur mycket tid du kan lägga på att pendla varje dag/vecka!

Att pendla (att transportera sig från hemmet till jobb) till ett arbete blir bara vanligare och vanligare. Veckopendla är vardag för många branscher och i storstadsregioner räknas pendlingsavstånd under timmen som väldigt förmånliga.

  • Skriv ner hur lång tid du kan tänka dig att pendla 
  • Skriv ner till vilka orter du kan ta dig inom den tiden med de transportmedel som du har tillgång till 

4. Bredda din yrkesinriktning

Trots att problemet oftast är tvärtom, det vill säga att man inte gör någon avgränsning för vilka arbeten man söker kan det vara bra att fundera på vad man kan tänka sig

  • Klargör vilka typer av jobb du har sökt och söker.  
  • Klargör för dig själv vilka tider på dygnet och vilka dagar i veckan du kan jobba
  • Klargör vilka anställningsformer som finns och vilka som är relevanta för dig

5. Flytta dit du får ett arbete!

Lätt att säga men svårt att göra? För en person med barn och hus är det givetvis ett större steg än en nyutexaminerad student. Kanske är det så att du kan börja med att pendla för att sedan undersöka hur aktuellt det är att flytta. 

Mer information och kontaktuppgifter hittar du till höger.

 

Sidansvarig: Kristian Lagerström Publicerad: 2016-04-18 Skriv ut

Kontaktinformation

Lenita Carlsson Handledare Skicka e-post till Lenita Tel: 18712

Johan Almgren Handledare Tel: 18670