Information om vår nya e-boksportal

Logga för information om ny e-boksportal

Vi har fått en ny portal för våra e-böcker. För dig som lånat och läst e-böcker innebär det vissa förändringar. Här försöker vi reda ut de frågor som du kan tänkas ha.

Vi har fått en ny portal för våra e-böcker. För dig som lånat och läst e-böcker innebär det vissa förändringar. Här försöker vi reda ut de frågor som du kan tänkas ha. Är det något du är osäker på så kontakta oss så hjälper dig.

 

 PIN-kod
I och med den nya portalen så behöver du en PIN-kod för att låna böcker. Du använder, som vanligt, ditt lånekortsnummer vid inloggning. Det nya är att du nu också måste skriva in en PIN-kod.

PIN-koden är samma fyrsiffriga kod som du har till ditt lånekort. Om du aldrig fått någon kod eller har glömt bort din så kom in till oss på biblioteket så ger vi dig en ny.

Hur gör jag med PIN-kod om jag bor utomlands eller på annan ort?
Vi lämnar inte ut PIN-koder över telefon eller e-post. Du är skyddad av sekretess vad beträffar dina lån. Genom att inte lämna ut en PIN-kod lättvindigt till en person vi inte kan bekräfta identiteten på skyddar vi din integritet.

Vi kan dock lösa det på ett annat sätt. Lite krångligt, men fullt görligt.

  1. Meddela oss att du vill ha en PIN-kod till ditt konto. Var noga med att tala om att du inte har möjlighet att komma in och hämta din PIN-kod personligen.
  2. Vi inaktiverar ditt lånekort och meddelar dig när det är gjort.
  3. Du gör en nyregistrering på vår hemsida för att få ett nytt lånekort. Var noga med att fylla i alla uppgifter och en aktiv e-postadress.
  4. Vi aktiverar ditt nya kort och meddelar dig när det är gjort. Du får ditt nya lånekortsnummer av oss. PIN-koden har du själv skrivit in. Du kan börja låna med det.

OBS! Vill du framöver använda ditt nya lånekort för att låna gamla hederliga pappersböcker måste du legitimera dig i informationsdisken för att hämta ut det fysiska lånekortet.

 

Boken jag läste försvann. Varför?

Vid övergången till den nya portalen händer det att vissa titlar får en ny prissättning. Biblioteken sätter en gräns för vad en bok får kosta vid utlån. Om den boken du läste är dyrare kommer den rensas bort. Du kan läsa mer om det HÄR.

Kommer vi höja gränsen för din titel?
Nej tyvärr, då vi är med i ett samarbete med många bibliotek så kommer vi inte ändra på enstaka titlar. Du får gärna låna boken i pappersformat hos oss i stället.

 

Jag kan inte lyssna på ljudböcker på min mobil/platta. Varför?

För att kunna lyssna på ljuböcker på surfplatta eller smartphone måste du ha en webbläsare kan har flash. de vanligaste webbläsarna för plattor och mobiler har inte det. Därför måste du ladda ner webbläsare som du använder till dina ljudböcker. Det finns några stycken att välja på. Här återger vi de förslag som vår portal rekommenderar.

För iPhone/iPad:
Puffin Web Browser (gratis)
Photon Flash Player (betal-app)

För Android:
Puffin Web Browser (gratis)
Flashfox (gratis)

 

Vad är Adobe-ID? Varför behöver jag det? Hur skaffar jag det?

När du lånar e-böcker så har de en viss kodning. Det är den som känner igen att boken är lånad, vet hur länge du får ha den etc. För att du ska kunna läsa vissa böcker måste du ha ett Adobe Id. Det beror på att just de böckerna använder en särskild kodning. Du kan läsa mer här om hur du skaffar dig ett Adobe Id.

 

Jag vill läsa senaste boken av författare X. Varför finns inte den?

Den nya portalen för e-böcker är ett resultat av att hela systemet för utlåning av e-böcker har gjorts om. Bokförlagen anser att de inte får tillräckligt med betalt för sina e-böcker och därmed så har det gamla systemet tagits bort.

Vad innebär det nya systemet?
Tidigare betalade biblioteken 20:-/eboksutlån. Nu sätter förlagen själv priset på böckerna. Det innebär att e-böcker kostar allt från 1:- och uppåt.

För biblioteken innebär det att en ny bok kan bli väldigt dyr. Harlan Coben senaste bok kostar ca 70:- per lån för biblioteket. Om 100 personer lånar boken får biblioteket betala 7000:- för boken. Och ju fler som lånar ju dyrare blir det. Det här bli en skenande kostnad för biblioteken. För att kunna fortsätta med e-boksutlån måste vi därför sätta vissa gränser.

Tibro bibliotek ingår i ett samarbete med flera bibliotek i Region Väst. Vi har en e-boksportal tillsammans. Vi bestämmer också vilka gränser för lån vi ska ha tillsammans. För närvarande är det följande som gäller:

- Max två utlån per låntagare och vecka
- Kostnaden för biblioteket får max vara 30:- per lån för nya böcker och 20:- per lån för äldre böcker. För dig som låntagare är det givetvis gratis att låna!

Dessa regler innebär att en hel del böcker kommer att hamna utanför vår e-boksportal. Förlagen sätter höga priser på nya böcker. När priset för böckerna sjunker kommer de så småningom hamna i portalen. Det kan dock dröja några månader innan den boken du vill läsa finns tillgänglig. Och alla böcker ges inte heller ut som e-bok...

 

Jag vill läsa på ett särskilt språk. Hur gör jag då?

I vår nya portal kan du enkelt välja vilket språk du vill läsa böcker på. Det du dock måste göra är att först välja vilken genre du vill läsa i. Välj först t ex deckare. Därefter kan du välja vilket språk du vill ha.

Alla böcker finns naturligtvis inte på alla språk. Språkfunktionen är bara ett sökverktyg. Du söker på deckare på arabiska. Men det är inte säkert att det finns några arabiska deckare, tyvärr.

Sidansvarig: toli053101 Publicerad: 2017-09-05 Skriv ut

Kontaktinformation

Biblioteket, Lån och information Besöksadress: Gymnasiegatan 29 Tel: 0504-182 50 Skicka e-post till Biblioteket, Lån och information

Låna e-böcker