Lästips för hängmattan

Lästips för hängmattan. Bild på man i hängmatta, läsandes.

Sedan några år tillbaka har vi på Tibro bibliotek ett återkommande evenemang inför sommaren - Lästips för hängmattan. Under en trevlig kväll i slutet av maj presenterar vi nya, och gamla, böcker som vi gillar för våra låntagare.

Sol och värme. Bins surrande i blommorna och en svag bris genom grönskande buskar. Nakna fötter i gräset. Sommaren är en härlig tid och för många av oss är det också en tid för läsning.

Sedan några år tillbaka har vi på Tibro bibliotek ett återkommande evenemang inför sommaren - Lästips för hängmattan. Under en trevlig kväll i slutet av maj presenterar vi nya, och gamla, böcker som vi gillar för våra låntagare medan de festar på lite snacks.

Här presenteras årets Lästips för hängmattan. Är du nyfiken på vad som presenterats föregående år hittar du foldrarna i menyn till höger.

 

Lästips för hängmattan 2014

 

HUSET LONGBOURN
Baker, Jo
Hce – skönlitteratur, vuxen (2014)

Mrs Bennett hade inte bara fem giftasvuxna döttrar utan också ett helt hushåll att styra över. Det här är tjänstefolkets historia i Jane Austens klassiska roman Stolthet och fördom. Vi får följa den unga tjänsteflickan Sarah som kom till huset som föräldralös, kokerskan Mrs Hill och den nya butlern James. En härlig bok som ger oss en inblick in i det Bennetska hushållet. Via dessa människor levandegörs 1800-talets engelska klassamhälle med all sin otrygghet och hårdhet - en realitet för många fattiga människor på 1800-talet. Huset Longbourn är ett måste för alla älskare av Jane Austen.

 

ÄTA KAKAN OCH HA DEN KVAR
Emilsson, Kristin
Hc – skönlitteratur, vuxen (2014)

Livet för medelålders Amanda går som smort. Hon har lämnat landsorten bakom sig för många år sedan och umgås med de fina storstadsborna, som är hennes mans vänner. De två tonårsdöttrarna är odrägliga, som de ska vara. Men det finns smolk i glädje-bägaren. När Amanda blir av med jobbet kommer hon sig inte för att berätta det hemma. Istället börjar dubbellivet… En berättelse om längtan efter ärlighet och jämlikhet, om yta och djup, om värderingar och fördomar, om att möta sig själv och gilla det.

 

FÅGELBUREN
Jewell, Lisa
Hce – skönlitteratur, vuxen (2014)

Meg återvänder till som vuxen till sitt bandomshem efter att modern nyss gått bort. Det som var en idyll där familjen Bird levde ett till synes lyckligt liv, har förvandlats till en soptipp. Mamma Loreleis maniska samlande på prylar och skräp har gjort huset till en labyrint med smala gångar fram till det lilla rum där hon levde sina sista år i ensamhet. I tillbakablickar får vi av olika karaktärer veta mer om de händelser som startade familjens splittring och hur psykisk sjukdom kan tära på en familj. En smärtsam men samtidigt humoristisk berättelse.

 

OCEANEN VID VÄGENS SLUT
Gaiman, Neil
Hce – skönlitteratur, vuxen (2014)

En helt vanlig man återvänder till sin barndoms sömniga trakter på den engelska landsbygden. Han börjar han minnas tillbaka till det högst ovanliga året då han var sju. Kattungen med de blå ögonen. Gruvarbetaren som återfanns död. Den nya barnvakten med sitt besynnerliga sätt. Bästa vännen Lettie som bara försvann. Och oceanen, den magiska oceanen, vid vägens slut. Det var det året då ondskan tog fast form och barnets hela verklighet förändrades för alltid. Men det är också en bok om den vackraste av vänskaper.

 

GÖKENS ROP
Galbraith, Robert, pseud.
Hce – skönlitteratur, vuxen (2014)

Comoran Strike, en enbent Afghanistanveteran, driver en allt annat än välmående privatdetektivbyrå. Hans räddning kommer när brodern till en framgångrik fotomodell ber honom undersöka systerns död. Strike tar sig an fallet och tillsammans med assistenten Robin får de möta kändisvärldens och Londons mörka och ljusa sidor. Detta är en underhållande och välskriven deckare där miljöskildringarna ger en härlig Londonstämning. Efter att boken först utkommit under pseudonym tog det inte lång tid innan det avslöjades att det var Harry Potters skapare. J.K. Rowling som med denna bok gjort sin deckardebut.

 

SÅNGER UR DET KINESISKA RUMMET
Ghazi, Sam
Hce - skönlitteratur, vuxen (2014)

Simona är läkare och forskare, anställd vid ett sjukhus med ett sofistikerat laboratorium. Där arbetar hon med Cepheus, en artificiell intelligens i robotform med en oskattbar inlärningsförmåga som blixtsnabbt kan diagnostisera komplicerade cancerprover. Men snart händer något som stör arbetet. Det uppstår spontana korskopplingar mellan inlärda erfarenheter, fakta och programkomponenter: Cepheus börjar tänka självständiga tankar. Han resonerar, reflekterar; först över sin position, därefter över sitt öde.

En skön poetisk beskrivning av världen och människans tänkande förklätt i en science fictionhistoria. Sam Ghazi arbetar som läkare i Stockholm och detta är en lovande romandebut.

 

BOKEN OM MADEMOISELLE OISEAU
La Barre de Nanteuil, Andrea de och Burfit , Lovisa
Hcf – skönlitteratur, barn (2014)

Någonstans mitt i Paris ligger gatan Avenue des Temps Perdus. Högst upp i ett av de gamla husen bor Mademoiselle Oiseau i stor längenhet med sina fåglar och katter. En dag råkar 9-åriga Isabella trycka på fel knapp i hissen, och hamnar i Mademoiselle Oiseaus galna värld där katter går till affären och köper frukost, det finns magiska swimmingpooler på balkongen och magiska knappar som ger mod och styrka. Detta är en härlig saga om vänskap, fantasi, kärlek och drömmar. Även om den klassas som barnbok är detta definitivt en bok för alla åldrar.

 

BARNBRUDEN
Laestadius Larsson, Anna
Hc – skönlitteratur, vuxen (2013)

Endast femton år gammal kommer Hedvig Elisabeth Charlotta till Sverige för att gifta sig med Gustav III:s bror hertig Karl. Hennes uppgift är att föda en tronarvinge. Författaren har utgått från prinsessans omfattande dagböcker och skildrar här en del av vår svenska historia på ett romantiskt och fängslande vis; utan att tappa trovärdigheten. Det svenska hovlivet är styrt av strikta konvenansregler och intriger. Men den unga prinsessan är godhjärtad och glad och försöker finna vänskap i sin omgivning. Snabbt lär hon sig att vara på sin vakt med förtroligheter. Boken är den första i en planerad trilogi.

 

KLINGSOR
Lindgren, Torgny
Hc – skönlitteratur, vuxen (2014)

Tack och lov att Torgny Lindgren har brutit mot sitt löfte – eller hot – att sluta skriva efter Minne! Klingsor är en skröna i sann lindgrensk anda. Klingsor är konstnären som helt lever för sin konst, och som ständigt målar ungefär samma motiv och aldrig utvecklas. I hans spår följer ett ”vi”, som tänker sig att skriva hans biografi och som beskriver hans enda utställning i en gammal byskola som en ”storslagen konsthändelse” Vad Klingsor ser som sin uppgift i livet är att visa på tingens själ. Vi får följa honom genom studierna i Stockholm och ingenting är som det först verkar. Det är sorgligt och komiskt, allvarligt och lekfullt.

 

UNDER ALL DENNA VINTER
Naseh, Negar
Hc – skönlitteratur, vuxen (2014)

Romanen utspelas under tre dygn i ett ensligt beläget hus i Västerbotten. Dit har en ung kvinna, Helene, flyttat med sin pojkvän för att försöka klippa banden till sitt förflutna. Hennes mor ska nu komma på besök. Helene är nervös och förbereder sig för att allt ska vara perfekt nog att duga åt modern som är en pedantisk estet. Eller är hon? Trots att allt beskrivs ur Helenes synvinkel ser vi skillnaden mellan hennes upplevelse av modern och hur hon upplevs av omvärlden. Vem är överlägsen och föraktfull, vems minnen stämmer? Finns det något sådant som sanna minnen? Med sitt nyansrika språk förmedlar Naseh en känsla av något som ligger under utan och pyr för att sedan kanske explodera. Det är en bok som man kan fundera länge över.

 

FRÄMLINGAR
Parks, Adele
Hce – skönlitteratur, vuxen (2014)

Persongalleriet i denna medryckande berättelse om svek och drömmar, är rikt: En obotlig romantiker, en ansvarstagande cyniker, en kvinnokarl, ett olyckligt äktenskap, en man som döljer sin homosexualitet, några småbarnsfamiljer, en före detta fästman, en alkoholiserad mamma. Berättelsens jag växlar mellan kapitlen, vilket jag upplevde som lite jobbigt i början. Trots att orden stundtals kan innehålla hat och elände, andas hela texten hopp om livet och kärleken. Läsarna uppmanas på förlagets hemsida att: Snälla, avslöja inte slutet!

 

TÅLAMODETS STEN
Rahimi, Atiq
Hce – skönlitteratur, vuxen (2009)

Sang-e sabour – tålamodets sten – är en tingest som man anförtror sina innersta tankar, bekymmer och synder. I ett krigshärjat område i Afghanistan tar en kvinna hand om sin komatösa make. Efter att ha suttit i tystnad timme efter timme tar kvinnan till slut råd från sin faster och påbörjar en ensidig konversation med maken. För första gången i sitt liv känner hon att han faktiskt lyssnar på henne. Hon börjar reflektera över sitt liv och sakta men säkert börjar reflektionerna förvandlas till bekännelser. Författaren lever i landsflykt i Frankrike, och fick 2008 Prix Concourt för sin roman.

 

LÅT VARGARNA KOMMA
Rifka Brunt, Carol
Hce – skönlitteratur, vuxen (2014)

Att vara tonåring är inte alltid lätt. För June, fjorton år och aningens annorlunda, finns det bara en person som förstår henne - hennes högt älskade morbror Finn. Men Finn dör tragiskt i AIDS och lämnar June kvar. Relationen med föräldrarna och storasyster Greta är inte vad den har varit och June känner sig mer än lovligt ensam. Då tar en ung man, Toby, kontakt med henne. Han är morbror Finns "specielle" vän. Tillsammans hanterar Toby och June sin djupa förlust. I takt med att de delar med sig av sina hemligheter om Finn växer det mellan dem fram en stark och vacker vänskap. ”Låt vargarna komma” är en gripande roman om hur fördomar och avundsjuka kan förgifta relationer. Det är en bok om det svåra med att förlora och storslagna i att finna kärleken.

 

PROJEKT ROSIE
Simison, Graeme
Hce – skönlitteratur, vuxen (2013)

Don Tillman lever ett inrutat liv, tar tid på allt och äter samma mat varje vecka för att spara tid. Han har bara två vänner. Nu vill han gifta sig men vet inte med vem och utformar en enkät för att slippa slösa bort tid. Rosie är raka motsatsen till det han söker, men de upptäcker att han är den rätta personen att hjälpa henne med ett projekt: att hitta sin far. En hisnande historia tar sin början och den rigide Don bryter mot allt fler regler. Hur det går är lätt att räkna ut, men vägen dit är en värmande och väldigt rolig läsupplevelse.

 

VACLAV OCH LENA
Tanner, Haley
Hce – skönlitteratur, vuxen (2014)

Scenen är Brooklyn, New York och de ryska immigrantkvarteren. Huvudpersonerna är två sjuåringar som tyr sig till varandra. De har samma bakgrund, men vitt skilda behov. Vaclav är en älskad son, vars föräldrar utvandrade för att han skulle få en framtid. Lena är oäktingen som ingen vill ta ansvar för. Plötsligt en dag försvinner Lena, och Vaclav upphör aldrig att sakna henne. Han säger ’God natt’ till henne varje kväll och hoppas i djupet av sitt hjärta att hon uppfattar hans hälsning, var hon än är. Historien griper tag i läsaren och ger många tankar kring uppväxt, utanförskap och behovet av drömmar.

 

 

Sidansvarig: toli053101 Publicerad: 2017-03-02 Skriv ut

Kontaktinformation

Biblioteket, Lån och information Besöksadress: Gymnasiegatan 29 Tel: 0504-182 50 Skicka e-post till Biblioteket, Lån och information

Lästips för hängmattan

Här hittar du foldrar i PDF-format med alla tips från våra kvällar Lästips för hängmattan.