Frågor och svar om Kulturvän Tibro

Här finner du svar på vanliga frågor om Kulturvän Tibro.

 

Vad är en kulturvän?

En kulturvän är en person som är nyfiken på att lära känna personer från andra kulturer och som själv är villig att dela med sig av sina egna upplevelser. Kulturvänner är kompisar på lika villkor och har ett ömsesidigt utbyte av varandra.

Vem kan bli etablerad kulturvän?

Du som känner dig väl bekant med samhället och kan svenska kan anmäla dig som etablerad kulturvän. Du måste inte vara född i Sverige. Vi vill att du som anmäler dig som huvudsaklig kulturvän är över 18 år, men vi välkomnar familjer och liknande som vill anmäla sig tillsammans.

Vem kan bli nyanländ kulturvän?

Du som har uppehållstillstånd i Sverige och känner att du vill ha fler vänner som kan mer om Sverige kan anmäla dig som nyanländ kulturvän. Du behöver bara kunna grunderna i svenska.

Du som inte har uppehållstillstånd är välkommen att delta i Kulturvän Tibros gruppaktiviteter, där du kommer få möjlighet att lära känna nya vänner, testa på nya saker och träna svenska.

Är du under 18 år är du välkommen att anmäla dig tillsammans med en annan vuxen huvudsaklig kulturvän, såsom dina föräldrar, äldre syskon eller liknande. Vi tipsar också gärna om andra projekt och verksamheter i Tibro som vänder sig direkt till asylsökande och barn.

Vad gör jag som kulturvän?

Du välkomnar en ny vän i din bekantskapskrets. En kulturvän ska på många sätt betraktas som vilken annan vän som helst, men som man kan lära sig lite extra mycket av.

Som etablerad kulturvän underlättar du för nyanlända att komma in i samhället och som nyanländ kulturvän bidrar du till att sprida kunskap om andra kulturer och perspektiv.

Vad är syftet med Kulturvän Tibro?

Att underlätta en social integration för alla nyanlända och skapa mötesplatser människor emellan. Kulturvän Tibro vill minska känslan av ”vi-och-dem”, förebygga fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna samhörighet och delaktighet.

Utgångspunkter - vad ska jag tänka på?

Att vara kulturvän handlar inte om att någon ska vara fadder eller ta hand om någon annan utan om att spendera tid tillsammans som vänner gör och ha roligt som jämlikar. Att vara kulturvän är ett givande och tagande på lika villkor där båda parter har möjlighet att ta del av en berikande vänskap som vi hoppas ska vara livet ut. Det är en chans att bidra till både sin egen och någon annans utveckling.

Vad gör vi när vi träffas?

Att träffas ska vara förutsättningslöst och enkelt. Kanske ses ni och pratar över en fika, kanske handlar ni och lagar mat tillsammans en vanlig vardagskväll, kanske går ni en promenad eller låter barnen leka tillsammans. Vi på Kulturvän Tibro kommer också arrangera ett antal gruppaktiviteter som ni är välkomna på. Det är ni som bestämmer – tillsammans.

Får man någon ersättning?

Nej, man får ingen ekonomisk ersättning. Ni deltar båda frivilligt.

Kan ni hjälpa mig träffa en pojkvän eller flickvän?

Nej. Kulturvän Tibro kan hjälpa dig hitta en kompis, men inte en partner.

Kan jag avbryta kontakten ifall det inte fungerar?

Ja, ni är bara kulturvänner så länge ni båda vill. Du är välkommen att vända dig till oss om det är något som känns jobbigt eller om du behöver få hjälp med att avsluta din kontakt. Vi hjälper dig också gärna att göra en ny matchning om du så önskar.

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig via webbformulär på www.tibro.se/kulturvan eller genom att fylla i en pappersblankett som du hittar i kommunhusets reception på Centrumgatan 17. Om du behöver hjälp, maila oss på Skyddad adress 

 

Sidansvarig: Emma Gustafsson Publicerad: 2016-08-31 Skriv ut

Kontaktinformation

Hanna Larsson Integrationssamordnare/Samordnare Kulturvän Skicka e-post till Hanna Tel: 18140