Kulturvän Tibro

conny_hossam_toppbild

Kulturvän Tibro ger dig nya perspektiv och ömsesidig kulturell förståelse

Se film om Kulturvän

Kulturvän Tibro är ett långsiktigt projekt som syftar till att främja vänskap och kulturell förståelse mellan nyanlända och etablerade invånare i Tibro.


Att ta sig från sitt hemland till Sverige är bara en bit av sin resa som nyanlända får göra för att bli en del av det svenska samhället. Efter att man fått sitt uppehållstillstånd fortsätter resan mot att bli en del av Sverige. Det innebär möten med nya myndigheter, personer och fenomen som kan kännas svåra att förstå till en början.

Hur bemöter man kulturyttringar och sociala koder som man inte är bekant med?

Hur hittar man en väg in i en gemenskap som man själv inte har vuxit upp i?

Kulturvän Tibro - för nya perspektiv och ömsesidig kulturell förståelse


Samtidigt som nyanlända invånare söker nya sammanhang och kulturell förståelse så finns det nyfikna, etablerade Tibrobor som är intresserade av andra perspektiv och kulturer som vill välkomna de nya invånarna.
I projektet Kulturvän Tibro vill vi skapa kontaktytor mellan nyanlända och mer etablerade Tibrobor för att minska känslan av utanförskap och öka känslan av förståelse och samvaro mellan varandra. Vi vill ha ett samhälle där alla känner sig inkluderade.
Vi tror att det bästa sättet att få bort ”vi-och-dem”-känslan mellan olika grupper är att spendera tid tillsammans, genom att delta i aktiviteter och prata om stort och smått. Språkträning och andra praktiska ”nycklar” till det svenska samhället kommer som en naturlig följd, men det huvudsakliga syftet är att ni alla har roligt ihop.

Vi har mer gemensamt än vi kanske tror! 

Vad innebär det att bli kulturvän?


Att vara med i Kulturvän Tibro är helt frivilligt och sker på lika villkor. Det handlar om ett ömsesidigt utbyte av tankar och erfarenheter. Det handlar inte om att man ska ta hand om eller lära upp någon. Etablerade Tibrobor får en inblick i andra kulturer och synsätt medan nyanlända får en möjlighet att träna svenska och lära sig mer om Sverige.
En kulturvän är en vanlig vän som man har roligt tillsammans med, men som man också kan lära sig extra mycket av.

Vi vill och hoppas att Kulturvän kommer leda till långvariga vänskapsrelationer.

Bli Kulturvän DU med!


Det finns två sätt att anmäla sig på. Du kan anmäla dig via ett webbformulär som finns längre ner på sidan. Du kan även fylla i en pappersblankett som du hittar på receptionen, biblioteket eller längst ner på den här sidan. Blanketten postar du eller lämnar till kommunhuset på Tibro Kommun.

Intervju inför matchning


När du har skickat in din ansökan kommer du att bli kallad till en kort intervju där vi försöker få en bra bild av dig som person för att på bästa sätt kunna matcha ihop dig med någon som vi tror att du kan komma bra överens med. I regel matchar vi män med män och kvinnor med kvinnor. Vid familjematchning spelar kön ingen roll. Vi svarar också på dina eventuella frågor vid det här tillfället.

Gemensamt "uppstartsmöte"


När vi hittat någon som vi tror passar dig och har stämt av med er båda, kallar vi er till ett gemensamt möte där ni får möjlighet att bekanta er med varandra och bestämma när ni ska ses nästa gång. Efter mötet är det upp till er att besluta hur ni vill spendera er tid tillsammans, ni kanske vill laga mat, fika, gå på upptäcktsfärder i naturområdena utanför Tibro eller något annat roligt. Det är helt upp till er!

Evenemang och aktiviteter


Tillsammans med föreningar, organisationer och andra delar av kommunen anordnar vi olika aktiviteter som ni tillsammans kan gå på. Aktiviteterna kan vara utflykter, föreläsningar, prova på en idrott eller olika studiecirklar. Alla är inbjudna att delta på dessa aktiviteter oberoende om du är med i kulturvän eller inte. 

Följa oss på Facebook eller Instagram ”Kulturvän Tibro” för att hela tiden få uppdatering av vad som händer. Du får också informationen genom att hålla ögonen öppna runt om i Tibro.

Tillsammans förkroppsligar Tibros kulturvänner vår kommuns värdeord: Omtanke, Samverkan, Självtillit och Handlingskraft. Vill du bli en av dem? Häng med!


Maila oss på Skyddad adress eller ring 0504-181 40 så berättar vi mer.

Blanketter

Blankett för dig som känner dig hemma i Sverige och vill ha en nyanländ kulturvän
Webbformulär | PDF

 Blankett för dig som är ny i Sverige och vill ha en etablerad kulturvän
Webbformulär | PDF 

 

 

Sidansvarig: Emma Gustafsson Publicerad: 2016-09-27 Skriv ut

Kontaktinformation

Hanna Larsson Integrationssamordnare/Samordnare Kulturvän Skicka e-post till Hanna Tel: 18140

Emma Gustafsson Integrationsutvecklare Skicka e-post till Emma Tel: 18188

Länkar till andra webbplatser